Becske

2018.05.22. 15:14

Megerősítették a testvéri összetartozásukat

A falunap keretében erősítette meg tíz éve kialakult és azóta folyamatosan gyümölcsöző testvértelepü­lési kapcsolatát a cserháti község önkormányzata és a felvidéki, Balassagyarmattól néhány kilométerre, az Ipoly túloldalán található Kóvár.

H. H.

Kicsiket és nagyokat tartalmas szórakozási lehetőségek vártak a becskei falunapon. A gyerekek az ugrálóvárban érezték magukat a legjobban, a felnőtteket előbb hagyományőrző, aztán könnyűzenei műsorok szórakoztatták.

Együtt pályáznak

Gresina Erzsébet, Kóvár polgármestere elmondta, hamar kiderült, a két település közötti testvériség nem lesz kérészéletű. Ehhez hozzájárult a csupán huszonöt kilométeres távolság, ami megkön­nyíti a rendszeres kapcsolattartást. A másik rendezvényein állandóan részt vesznek, különböző adományokkal segítik egymást, sőt, többször közösen is pályáztak. Remélhetőleg ez a nagyszerű testvéri viszony a jövőben mindvégig megmarad.

A hivatalos megnyitón Szalatnyainé Zsigmond Éva, a házi­gazda település polgármestere és a felszólaló Balla Mihály országgyűlési képviselő egyaránt azt hangoztatta, a Kárpát-medencében élő magyarság összetartozásának egyik legjelentősebb záloga a kitűnően működő testvér­települési rendszer. Így a közeli vagy viszonylag távolabbi­, de ma már más-más ország területén található magyar közösségek megismerkedhetnek egymás értékeivel, hagyományaival, a tájak szépségeivel, különlegességeivel, ételreceptjeivel. Közelebb kerülhetnek a másikhoz, kiterjedhetnek a baráti szálak, és az élet minden területén segíthetik egymást, éljenek akár ­Erdély belső zugaiban, a Homoród völgyében vagy a bánáti szórványban, esetleg a Felvidék különböző területein.

A beszédeket követően a becskei polgármester és kóvári­ kollégája, Gresina Erzsébet a szabadtéri színpadon kirakott asztalnál kézjegyével ellátta a testvértelepülési megállapodás megerősítéséről, meghosszabbításáról szóló­ okmányt.

Az aláíráson és a falunapon részt vett Becske erdélyi „testvére” a Kovászna megyei Ozsdola küldöttsége is.

Kiemelt fotónkon: Valamennyien vallják: együtt könnyebb – Fotó: Torjay Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában