Salgótarján

2018.05.05. 14:03

Ingyenes az oltás bárányhimlő ellen

A város önkormányzata bárányhimlő elleni védőoltásprogramot indít.

G. K.

A szülők dönthetnek arról, hogy gyermeküknek biztosítják-e az ingyenes vakcina beadatását – közölte a város önkormányzata. A projektben a salgótarjáni lakóhellyel rendelkező, 2014. szeptember 1-je és 2015. augusztus 31-e között született gyermekek védőoltással történő ellátását támogatja az önkormányzat.

A bárányhimlő elleni oltás az illetékes házi gyermekorvosok, illetve védőnők közreműködésével történik. A programban részt vevő jogosultak a regisztrációs lap kitöltésével május 11-ig jelentkezhetnek a gyermek védőnőjénél vagy – óvodába járók esetén – a tagóvodában.

A bárányhimlő elleni védelem jelenleg két, körülbelül két hónap eltéréssel beadott oltásból áll. A két ampulla vakcina csaknem húszezer forintba kerül. A védettség egy életre szól, de felnőttkorban lehet emlékeztető oltással erősíteni a szervezet védelmét.

A bárányhimlő a leggyakoribb bejelentett fertőző betegség hazánkban. Magyarországon évente 30–40 ezer ilyen esetet jelentenek, de a valós megbetegedettek száma ennek körülbelül a duplája lehet. A gyermekek 85–90 százaléka 10 éves koráig átesik ezen a vírusfertőzésen. Általában magától gyó­gyuló betegség, de az esetek kettő-hat százaléka szövődménnyel jár, amelyek kezelésére legtöbbször kórházi ellátásra van szükség.

A védőoltás olyan anyagi terhet jelent a legtöbb családnak, amit sokan nem tudnak önerőből vállalni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában