Mihálygerge

2018.04.26. 13:55

Csinik is, tinik is és kiváló a tánctudásuk

Palkovics Lászlóné nagy álma valósult meg, amikor Mihálygergén megalakult a Csini Tini Mazsorett Csoport. A fiatalok meghódították a megyét, sőt még határainkon túl is nagy sikereket arattak. Vannak olyan települések, ahol nélkülük már szinte elképzelhetetlen egy-egy rendezvény.

G. K.

Egy nógrádi összejövetelen pillantottam meg egy mazsorettcsoportot, akik annyira elnyerték a tetszésemet, hogy megfogadtam, ha nyugdíjas leszek, én is létrehozok egyet Mihálygergén. Már tizenegy éve, hogy megalapítottam a Csini Tini Mazsorett Csoportot – kezdte szavait Palkovics Lászlóné.

Csúcskísérlet

Minden évben határainkon túli jutalomkiránduláson vehetnek részt a fiatalok. Az egyik esztendőben a Tátra legmagasabb pontjára, a Gerlachfalvi-csúcsra látogattak a tagok. Amikor felértek, az egyik fiú letette a magnót a hóba, bekapcsolta a zenét, a többiek pedig elkezdték táncolni a csárdást – mondta Palkovics Lászlóné. Hozzátette, még ő is beállt közéjük, amikor csak azt vették észre, hogy rengeteg ember nézi, fényképezi, illetve kamerázza őket. Ezzel a spontán megmozdulásukkal is hatalmas sikert arattak, és míg élnek, soha nem felejtik el ezt a hatalmas élményt.

A vezető hozzátette, a kezdetekkor végigment a falun, és akik általános iskolába jártak, azokat megpróbálta beszervezni a csapatba. Egy helyben tanító, de Karancslapujtőn is gyakran órát tartó pedagógus szintén a segítségére volt. Ott is elhintette a csoport alakulását, ennek köszönhetően a közeli falvakból is akadtak jelentkezők: Karancsberényből, Litkéről és Egyházasgergéről is érkeztek növendékek.

A csapat megalakulásakor tizenhat lány számára indult az oktatás. Az első pár év nehéz­ségei közé tartozott, hogy amikor a diákok elballagtak a nyolcadik osztályból, befejezték a táncot. Ezért a vezetőnek mindig új tagokat kellett toboroznia, szinte elölről kellett kezdeni mindent.

Öt esztendővel ezelőtt azonban megtört mindez, és azóta már nem hagyják el a csapatot. Időközben fiúkkal is bővült a létszám, így jelenleg több mint húszan kápráztatják el a közönséget egy-egy fellépésen.

Palkovics Lászlóné kifejtette, a tagok által legkedveltebb az operett, azonban ezen kívül közel negyven koreográfiá­val örvendeztették már meg a nagyérdeműt. A táncokat Donkó Tiborné tanítja be a fiataloknak, akik általában hétvégén szoktak együtt próbálni. A koreográfiákhoz a lányoknak öt-hat különböző ruha – magyaros, piros, sárga-fekete, lila, illetve jódlis – is párosul.

A vezető örömét fejezte ki, hogy a mazsoretteseket már nemcsak a környéken, hanem Nyugat-Nógrád egyre több településén is örömmel látják. A megyén kívül meghívást kaptak Abasárra, valamint Szlovákia több településére is. Vannak olyan községek, ahová minden esztendőben ellátogatnak, illetve azokon a helyeken nélkülük már nincs is falunap.

Kiemelt fotó: A lányok több különböző ruhában is fel tudnak lépni, a koreográfiától és a zene stílusától függően

Beküldött fotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában