Nógrád megye

2018.03.10. 11:31

Rekordot dönthet idén a képviselőjelöltek létszáma

Hétfőn lejárt az április 8-i országgyűlési képviselő-választáshoz kapcsolódó ajánlásgyűjtési, illetve jelöltállítási határidő. A választási iroda honlapján kedden a kelet-nógrádi országgyűlési egyéni választókerületben 45, míg a nyugat-nógrádiban 36 indulni szándékozó személy neve szerepelt az adatbázisban. A hirtelen létszám­növekedést bizonyára szerencselovagok jelentkezése okozza.

Gerhát Karina

A fenti számok a napokban még tovább bővülhetnek a határidőre bejelentkezett, de a rendszerben eddig még fel nem tüntetett jelöltekkel. Ezek az adatok ugyanakkor még nem jelentik azt, hogy ennyi jelöltre lehet majd szavazni az országgyűlési választásokon a két nógrádi körzetben. A választási irodák ugyanis már többek nyilvántartásba vételét elutasították.

Meglepő adatok

A dr. Kiss Andrea által vezetett Nógrád megyei egyes számú egyéni választókerületi választási bizottság iratai között egészen meglepő számokat és arányokat is találni az elutasításokról szóló határozatokban. Voltak olyan indulni szándékozók, akik mindösszese 488, illetve 412 ajánlással próbáltak jelöltté válni. Akadtak azonban olyanok is, akik bíztak a nagy számban leadott ajánlásaikban – az egyik esetben 848, a másikban 772 –, azonban az ellenőrzés során esetükben jelentős mennyiséget, 361-et, illetve 405-öt talált érvénytelennek a bizottság.

A cikkünkben „bejelentett” státuszban lévők között várhatóan lesznek olyanok, akiknek neve nem szerepel majd a szavazólapon.

Ez vagy azért történhet meg, mert nem sikerült összegyűjteniük az ötszáz érvényes ajánlást, vagy mert visszalépnek valaki javára.

Az elérhető infor­mációk alapján Kelet-Nógrádban eddig jogerősen nyilvántartásba vett jelölt dr. Becsó Károly (Fidesz-KDNP), Kovács Zsolt (Demokratikus Koalíció), Farkas Csaba (Szegényekért Párt), továbbá Nagy Attila Tibor (Munkáspárt).

Nyugat-Nógrádban eddig Balla Mihály (Fidesz-KDNP), Csukáné Szerémy Andrea (MSZP-Párbeszéd), Dobrocsi Lénárd (Jobbik), dr. Frankfurter Zsuzsanna (Munkáspárt), Gyenes Szilárd (LMP), valamint Pekár Csanád (Rend Párt) jelöltsége jogerős.

Kelet-Nógrádban eddig hat, Nyugat-Nógrádban pedig egy jelölt nyilvántartásba vételét utasították el a bizottságok. A többiek ajánlásainak ellenőrzése zajlik. A választási bizottságok várhatóan legkésőbb pénteken hozzák meg az egyes jelöltekkel kapcsolatos végleges határozataikat. Ekkor, illetve ezen határozatok jogerőre emelkedésekor válik ismertté azok névsora, akik a szavazólapon is szerepelnek. Létszámuk később már csak a visszalépésekkel csökkenhet.

Listár Dániel, a Nemzeti Választási Iroda Kommunikációs és Nemzetközi Kapcsolatok főosztályvezetője lapunk kérdésére elmondta: a kelet-nógrádi választókerületben 122, a nyugat-nógrádiban pedig 131 szavazókörben voksolhatnak az emberek.

A Nógrád megye egyéni választókerületeiben induló képviselőjelöltek létszáma:

1990

49

1994

44

1998

42

2002

34

2006

34

2010

19

2014

44

A legtöbben 1990-ben, a legkevesebben 2010-ben próbálkoztak azzal, hogy a parlamentbe kerüljenek. A 2010-es országgyűlési voksolásig a megyében négy választókerület volt, ez utána kettőre csökkent.

 

Kiemelt fotónk: Voksolás közben. Nógrád megye két választókerületében idén nyolcvanegyen indulnának, Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában