Szécsény

2018.03.12. 13:09

Családfával nyertek pályázatot a fiatalok

Családfakutató pályázatot hirdetett az általános és középiskolás diákok számára a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum. A tanulók „Az én családom, az én őseim” mottó­val kutatták fel családjuk eredetét, régi fényképek, írások és elbeszélések alapján. Így készültek el a családfák.

Sz. F.

A díjakat a napokban adták át a múzeum dísztermében, ahol kiállításon mutatták be a beérkezett pályamunkákat.

Az idei esztendő a családok éve, ami külön aktualitást adott a pályázatnak. A szervezők a díjátadást összekapcsolták egy előadással, amelynek középpontjában a család állt.

A rendezvényen zömmel fiatalok vettek részt.

Dr. Limbacher Gábor, a múzeum igazgatója előadásában a családról, mint a társadalom legkisebb közösségének értékeiről szólt. Mint mondta: azoknak, akik harmonikus családi légkörben nőnek fel, sokkal nagyobb az esélyük a boldog életre. Kitért arra, hogy a nemzet fennmaradása érdekében milyen fontos szerepe van a családoknak a gyermekvállalásban. A pályázathoz kapcsolódva szólt arról, hogy a jövő építése szempontjából lényeges a múlt ismerete. Vagyis az, hogy a fiatalok megismerjék családjuk múltját.

Guba Szilvia régész, a múzeum munkatársa módszertani segítséget adott a fiataloknak a családfa elkészítéséhez. Segített számukra többek között abban, hogy a munkájukhoz hogyan tudják felhasználni az internetet, és miként készíthetnek digitális családfát. Így jóval könnyebben tudták megkezdeni a kutatást.

Ezt követően adták át a családfakutató-pályázat elismeréseit. A díjazottak, Pusztai Jázmin, Kiss Edina, Pifka Réka és Pothoroczki Luca valamennyien a szécsényi Páter Bárkányi János Katolikus Általános Iskola és Gimnázium diákjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában