Szilaspogony

2018.02.28. 11:20

Biogazdálkodás: bébiétel lesz a szilaspogonyi marhahúsból

Hazánkban csupán hét magánvállalkozás foglalkozik magyar szürke szarvasmarha tenyésztéssel. Közülük az egyik a Szilaspogonyon élő Cene Csaba, aki mentőszakápolói főállása mellett már majdnem húsz éve sikeresen üzemelteti biogazdaságát.

Oláh Nikolett

cof

Kevesen tudják, mekkora érték lapul Nógrád megye kicsiny falujában, amelynek lélekszáma alig éri el a négyszáz főt. Itt, Szilaspogonyon találkoztunk Cene Csabával, aki több mint 170 darab magyar szürke szarvasmarháról gondoskodik éjt nappallá téve.

– A tudatos felkészülés és a rengeteg munka gyümölcse a mostani állomány, amely jelenleg 74 darab tehénből, 60 darab növendékből, 35 darab borjúból és 4 darab tenyészbikából áll. Anno három évig, 1996-tól kezdődően végeztem különféle előkészületi munkálatokat ahhoz, hogy a vállalkozásomat elindíthassam. Majd 1999-ben, a Hortobágyi Nonprofit Kft-től 18 darab magyar szürke tenyészüszőt, egy évvel később pedig egy tenyészbikát is vásároltam. Ezek szaporulata adja a fentebb említett jelenlegi létszámot – kezdte a biogazdálkodó.

A magyar szürke szarvasmarha jellegzetességei

A magyar szürke szarvasmarha hungarikum. Magyarországon őshonos, törvényileg védett háziállat, amely az egész világon ismert. Megjelenését tekintve hatalmas, robosztus, erős állatról beszélünk, amely az alföldi jellegzetességek egyikének számít. A tehenek súlya 550-600, míg a bikáké 700-900 kg is lehet. Színük kortól függően változik. A borjak pirók színűek, később 6-8 hónapos korukra válnak teljesen szürkévé. A kifejlett egyedek pedig az ezüst szürkétől a sötét daruszínig terjedő színárnyalatban fordulnak elő.

Mint mondja, ezek az állatok nem igénylik a meleg istállót, sőt kifejezetten a rideg tartást kedvelik. Ez a szempont pedig nagyon is lényeges volt akkor, amikor eldöntötte mely haszonállattal szeretne és tudna is dolgozni hosszú távon, mert eléggé dimbes-dombos táj ez, az időjárás pedig olykor rendkívül szélsőséges. Ugyanis az ország leghidegebb pontja, Zabar alig pár kilométernyire található a teleptől, illetve a globális felmelegedés miatt a nyarak is egyre forróbbak. Ezeket a körülményeket a tarka marha vagy más legeltetett állat már nem jól viselné.

 

Pillanatkép a magyar szürke szarvasmarha növendékekről. Fotók: Oláh Nikolett

 

– A gazdálkodáshoz mindent helyben, magunknak állítunk elő. Egyrészt saját szerves trágyánkat használjuk a földjeink tápanyag tartalmának javítására. Másrészt a szálastakarmányt, mint a szalma és az abrak a vetésforgónak köszönhetően betegség mentesen tudjuk megtermelni évről-évre. Ezek alkotják a szürke marháink táplálékát, de kapnak sót és futort – kalciumot – is. Az abrak egyébként tritikáléból és zabból tevődik össze, a tritikálé pedig a búza és a rozs keveréke. Utóbbiból múlt nyáron háromkamionnyit szállítottak tőlünk Hamburgba, ugyanis ez az egyik biotermékünk. Ezen felül a nyolc hónap alatti borjakat, valamint az idősebbeket is a hanságligeti HiPP bébiétel cégnek értékesítjük, mint biomarhahúst – mondta.

Szigorú a minőségi szabályozás

A bébiételeket gyártó HiPP Kft.-nél található Európa egyik vezető laboratóriuma, amely nagyságrendileg ezer lehetséges szermaradványt tud kiszűrni. Akár olyan kis mennyiséget is, mint egy csipet só egy 25 méteres úszómedencében. A szigorú minőségbiztosítási rendszerüknek megfelelően termékenként több mint 260 ellenőrzést végeznek: a talajvizsgálattól kezdve a nyersanyag elemzésén keresztül a késztermék vizsgálatáig. Amennyiben kifogás merül fel az áruval kapcsolatban, úgy elállnak az átvételtől. E szigorú szabályozásnak felelnek meg a Cene Csaba gondozásában lévő magyar szürke szarvasmarhák és a földjein megtermett takarmányok.

Hozzátette: mivel csak természetes anyagokat használnak a takarmány előállításhoz és az állatok takarmányozásához, ezért 2000-ben a Bio-Kontroll Hungária Nonprofit Kft.-től megkapta a bio tanúsítványt. Ez azt jelenti, hogy termékeik egészségesek, természetes arányban tartalmazzák a különféle vitaminokat, ásványi sókat és nyomelemeket. Területükön évente többször is mindent, az összes be- és kivitt anyagot ellenőrzik, például vetőmagjaik származását vagy a talajkondicionálására használt készítményüket, a saját szerves trágyájukat.

Elmondása szerint napjainkban több probléma is fennáll a magyar szürke szarvasmarha tenyésztéssel kapcsolatban. Ezek a következők: kevés a megvásárolható állami terület, a támogatások nem mindig időben érkeznek, illetve szinte lehetetlen megfelelő alkalmazottat találni.

– Most 220 hektárt használunk, de a duplájára lenne szükség ahhoz, hogy ennyi állatnak biztonsággal meg tudjuk termelni az ideális téli takarmány mennyiséget. Továbbá a magyar szürke szarvasmarhára vonatkozó ötéves állami támogatási időszak tudomásom szerint legutoljára 2016-ban kezdődött el, az arra vonatkozó összeget azonban még mindig nem kaptam meg. Véleményem szerint, mivel ezen a vidéken az aszály és a sok csapadék is kevésbé sújtja a szántóinkon és a gyepeinken megtermelt takarmányt, megszívlelendő lenne a nagyobb mértékű támogatás nyújtása. Ezen felül, aki szakmabeli az tudja, hogy milyen nehézkes munkavállalót találni. Amennyiben mégis sikerül, úgy az aluliskolázottságból fakadóan olyan gondok merülnek fel, mint az analfabetizmus vagy az óráról való helyes tájékozódás képességének a hiánya. Csak azért oldható meg az állatok folyamatos etetése és kezelése, mert a családommal együtt szüntelenül a telepet járjuk – zárta gondolatait Cene Csaba.

 

A biogazdálkodó a füljelzők behelyezéséig valamely testtáján megnyírja az újszülött borjút, hogy megtudja őket különböztetni a többitől.

 

Komoly, felelősségteljes munka az övé, amelyet csakis szívvel-lélekkel és óriási állatszeretettel lehet véghezvinni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában