Nógrád megye

2017.11.16. 17:33

Koraszülöttek világnapja

- Pénteken lesz a koraszülöttek világnapja; ezen a napon azt a hitet szeretnék erősíteni, hogy a koraszülöttekből is nagy valószínűséggel egészséges felnőttek lesznek – mondta a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika koraszülöttosztályának vezetője az M1 csatornán csütörtökön.

Fotó: Flickr

2011. óta november 11. a koraszülöttek világnapja, ezen a napon az életükért vívott küzdelemre hívják fel a figyelmet. Az idő előtt született csecsemők esetében nagyon fontos, hogy időben elkezdjék fejlesztésüket és felzárkózhassanak 40. hétre született társaikhoz.

Kocsis István közölte, az elmúlt öt évben a koraszülött-ellátás óriási fejlődésen ment keresztül Magyarországon, és sok szemléletbeli változás is történt. Például manapság már próbálják minimalizálni az olyan komoly intenzíves ellátásokat, mint amilyen a lélegeztetés vagy a katéterezés, mert ezek akár szövődményekhez is vezethetnek. Emellett országszerte megújultak a speciális osztályok, valamint sokkal inkább családközpontú lett az ellátás, egyre inkább bevonják a szülőket is a csecsemők ellátásába a kórházakban.

Fotó: Flickr

Mint ahogy arról portálunk korábban már beszámolt, Salgótarjánban november 17-én pénteken, a Fő téren jótékonysági sütivásárt rendeznek. A befolyt összegből speciális fonalat vásárolnak, amelyből különleges horgolt polipokat készítenek a piciknek, amelyeknek tapintása az anyaméhre emlékezteti őket.

Mikor számít egy csecsemő koraszülöttnek?

Az Egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint minden újszülött, aki a 37. hét előtt jön a világra, illetve, aki 2500 gramm súlyt nem éri el koraszülöttnek számít. Minden tizedik megszületett gyermekből egy koraszülött. Sajnos ez az újszülött-halálozások egyik vezető oka.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában