Helyi közélet

2017.09.04. 05:37

Nyolcszázmillió iskolafejlesztésre

fenyvesi

Örömteli hírrel kezdődött a 2017-18-as tanév a varsányi diákoknak, a tantestületnek, a község vezetőinek és a falu lakosságának. A Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgató-helyettese, Mohácsi László ugyanis az ünnepélyes tanévnyitón bejelentette: a tankerület – az önkormányzat hozzájárulásával és Balla Mihály országgyűlési képviselő segítségével – sikeresen pályázott az „Iskola 2020” című felhívásra. Ennek eredményeként a Hunyadi Mátyás Általános Iskola több mint 843 millió forint támogatásban részesült.

Varsány. A résztvevők nagy tapssal fogadták a bejelentést. Mohácsi László ezután elmondta: a kétéves projekt megvalósítását követően egy modern, a 21. századi követelményeknek megfelelő köznevelési intézményt adnak át. Az elnyert pályázat elsődleges célja a minőségi nevelési-oktatási tevékenység megteremtése.

[caption id="" align="aligncenter" width="2272"] Mohácsi László és Halasi Zoltánné[/caption]

Mit is jelent ez? A helyi igényekre alapozott fejlesztést, a módszertani megújulást és az eszközök modernizálását. Azaz a jelen kor elvárásainak megfelelő, korszerűen felszerelt tantermeket, szaktantermeket, szertárhelyiségeket, nyelvi labort, közösségi tereket, az alapfokú művészeti oktatáshoz szükséges termeket, illetve a tehetséggondozás és a hátrány-kompenzáció biztosításához szükséges speciális helyiségeket.

– Kiemelt cél, hogy az infrastrukturális fejlesztés mellett a nevelő-oktató munkát biztosító-, a fejlesztő-, valamint a speciális, egy-egy tantárgyhoz kapcsolódó eszközök beszerzése is megtörténjen. Külön öröm, hogy a várva várt tornaterem is megépül a településen, emellett a pályázat keretében lehetőség nyílik iskolabusz beszerzésére is – fejtette ki Mohácsi László.

Az igazgató-helyettes arról is szólt, hogy tankerületükben a berceli általános iskola kapott még hasonló nagyságrendű támogatást.

Balla Mihály országgyűlési képviselő kitért arra, hogy az egyeztetéseket és a szükséges dokumentumok beszerzését követően elkezdődnek a munkálatok, amelyeket úgy fognak végezni, hogy azzal ne zavarják az oktató-nevelő munkát. Kiemelte, hogy a felújított iskola a község életében és a térségben több szempontból is fontos szerepet fog betölteni.

Kanyó Judit, Varsány polgármestere megköszönte a lehetőséget, majd rámutatott, hogy a felújított iskolával a település központjának a képe is megújul. Úgy ítélte meg, hogy egy olyan folyamatnak lehetnek a részesei, amely kedvező helyzetbe hozza az egész kistérséget.

Halasi Zoltánné, a Hunyadi Mátyás Általános Iskola igazgatója a tanuló ifjúság, a tantestület és a szülők nevében is köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen komoly fejlesztés valósulhat meg az intézményben.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában