Helyi közélet

2017.08.01. 05:23

Díszpolgár lett a püspök

fenyvesi

A nemzetközi derelyefesztivál keretében avatták Iliny község díszpolgárává dr. Beer Miklós váci megyéspüspököt.

Iliny. Igazi illatfelhő fogadta az ilinyi közösségi ház udvarára érkezőket. A különböző sátrak alatt az alkalmi séfek és kukták serényen készítették az ételkülönlegességeket. A házigazdák „konyhájában” egy népviseletbe öltözött asszony éppen a krumplinyomót kezelte, de egy másik asztalon már ott sorakoztak a késztermékek, ki-ki saját íze szerint fogyasztotta a finom derelyéket.

[caption id="" align="aligncenter" width="2206"] Dr. Beer Miklós (középen) nem mindennapi elismerésben részesültFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Hasonlóképpen szorgos munkákban találtuk a hugyagiakat és az egyenkötényt viselő felvidéki leszenyeieket. A testvértelepülési küldöttségek közül kitűnt a Lengyelországból érkezett Blizyn (ejtsd: Blizsín) társasága. Ők aztán valóban mindent az érdeklődők elé tártak, ami szemnek és szájnak ingere. Sajtokkal, húskockákkal, egyéb finom falatokkal kínálgatták a sátor előtt megállókat, míg egy polák népviseletet öltött férfiú az aperitifnek szánt vodkát töltögette a poharakba. Néhány percig tolmács segítségével szóba elegyedtünk a csoport vezetőjével, aki elmondta, néhány évvel ezelőtt egy ipolyszécsénykei rendezvényen találkoztak az ilinyiekkel, és olyan mély barátság született, hogy három esztendeje a hivatalos együttműködést is megkötötték. Megtudtuk, hogy a dél-lengyelországi régióban, Kielce közelében található településközpont elsősorban a határában elterülő erdőségekről, illetve a közelében fekvő, turistákat vonzó tóról nevezetes, amely kedvelt a kirándulók körében.

[caption id="" align="aligncenter" width="2619"] Már javában készül a derelyeFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Miközben a beszélgetést befejeztük, a távolban már megszólalt a nap megnyitójára hívó jel. A szabadtéri színpadon Dovicsin Ottó polgármester köszöntötte a Magyarországon kívül Szlovákiából, Csehországból (Vlachovice községgel most léptek kapcsolatba), Lengyelországból, Lettországból és Olaszországból jött vendégeket, illetve szót kapott valamennyi testvértelepülés küldöttségének vezetője is. A kis műsorban közreműködött Kazimierszky Márton és Panni, valamint Szmolár Csanád Levente.

[caption id="" align="aligncenter" width="2788"] Sokan voltak kíváncsiak a helyi specialitásraFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

A megnyitót követően egy finom derelye elfogyasztása, illetve a leszenyei vadászok trófeagyűjteményének megtekintését követően felbaktattunk a dombtetőre, ahol a földrengető terepfutás résztvevői rótták a kilométereiket, illetve a szervezők várták a célba érkezőket.

[caption id="" align="aligncenter" width="2518"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Délután négy óra tájban megérkezett a nap egyik főszereplője, dr. Beer Miklós váci megyéspüspök és Balla Mihály országgyűlési képviselő is. A főpap életútjának rövid bemutatása után – melyben elhangzott jelmondata, a „permanentes in fide”, azaz „rendületlenül a hitben” – Dovicsin Ottó méltatásában elmondta, rengeteg segítséget kaptak dr. Beer Miklóstól és a váci egyházmegyéből, hogy a falu méltó templomot emeltethessen, és ehhez nem sajnálták az anyagi támogatást sem. Fél évvel ezelőtt el is készült a templom, amit telt házas szentmise során avattak és szenteltek fel.

[caption id="" align="aligncenter" width="2428"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

A díszpolgári oklevél és az ajándéktárgyak átadását követően Balla Mihály ünnepi beszédében a közép-európai nemzetközi kapcsolatok fontosságára és a helyi közösségi életre gyakorolt hatására tért ki, mondván itt, ebben a kis községben is remekül egymásra találtak a „kibővített” Visegrádi Négyek.

A beszédeket követően lassan búcsúztunk a derelyefesztivál forgatagától, amely még különböző fellépésekkel, színes programokkal folytatódott a késő estébe nyúlóan.

Hegedűs H.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában