Helyi közélet

2017.07.31. 04:08

Kistelepülés diadala „Az ízek viadala!”

fenyvesi

A közigazgatásilag Szécsényhez tartozó Benczúrfalván az elmúlt hét végén, szombaton hatodik alkalommal rendezték meg „Az ízek viadala” címmel a főzőversenyt. Szervezője, mint mindig, a Benczúrfalváért Hagyományőrző Kulturális és Faluszépítő Egyesület volt.

Szécsény-Benczúrfalva. A remek hangulatú összejövetelen a kis település és annak egyesülete is diadalmaskodott, a sikert látva. Ez a nap Benczúrfalván a főzés mellett a szórakozásról, a barátkozásról, az együttlétről szólt. A szervezők a főzés mellett számos egyéb szórakoztató programot állítottak össze, a gyermekek is kikapcsolódhattak, különböző játékokban vehettek részt. Kipróbálhatták a repülőmodellek készítését, sokan igénybe vették az ugróvárat, volt arcfestés, célba dobás, más szabadidős tevékenységek.

A szabadtéri színpad előtt is szórakozhatott a közönség, színpadra lépett a budapesti, négytagú női Sniffygtion Zenekar, amelynek dobosa a benczúrfalvai kötődésű Antal Lilla. Vendégük volt egy bűvész is, aki egy órás műsorában „tüntetett” el tárgyakat, vagy éppen „varázsolta” elő azokat. Este a térséghez kötődő Mikro Zenekar adott koncertet. Volt kirakodóvásár, a szponzorok jóvoltából tombolasorsolás is.

[caption id="" align="aligncenter" width="2272"] A főzőversenyen első helyet szereztek a „Hegyi zsiványok”[/caption]

A rendezvényt délelőtt 10 órakor Hanczikné Adorján Györgyi, az egyesület elnöke nyitotta meg. Köszönetet mondott a szervezőknek, segítőknek, rendezőknek, az egyesület tagjainak, a falu lakosságának a sok-sok előkészítő, segítő munkáért. Oláh Gergely mesterszakács, a zsűri elnöke ismertette a szabályokat, majd a 11 csapat alágyújtott a bográcsok, az üstök alá, hogy felvonultassák a palóc ételeket, a házi ízeket, a hungarikumokat.

Délután az eredményhirdetésen a zsűri elnöke megköszönte a csapatok munkáját, elmondta, hogy a 11 csapat 30 féle ételt készített. Hanczikné Adorján Györgyi a versenyző csapatoknak a házilag készített tárgyakból összeállított emlékcsomagot adott át, egyben megköszönte a jelenlétüket. A zsűri hat különdíjat osztott ki. A zsűri az első helyre rangsorolta a „Hegyi zsiványok” névre hallgató duót, Géczi Józsefet és Jászberényi Tamást. Második lett a szécsényi „Palánki barátok közössége”, Felker József főszakáccsal az élen. A harmadik helyre a szécsényi polgármesteri hivatal csapatát rangsorolták, főszakácsuk Kovács István volt.

[caption id="" align="aligncenter" width="2272"] Hanczikné Adorján Györgyi főszervező[/caption]

A legtávolabbi csapat a Tiszakécskéről érkezett: az öttagú baráti társaság „szóvivője”, Mihály Kálmán azt mondta, hogy tiszakécskei barátja, Bogár Mihály 1971-től minden évben Benczúrfalvára jár a méhéivel. Tavaly rábeszélte őt, hogy jöjjenek el „Az ízek viadala” napjára. Megtetszett neki a rendezvény, az idén már ők is beneveztek a főzőversenyre.

Rajtuk kívül nagyon sokan érkeztek más településekről is, hogy együtt szórakozzanak.

– Csak dicsérni tudom a benczúrfalvaiak rendezvényét, remek a hangulat, jól érezzük magunkat – foglalta össze véleményét a szécsényi Sümegi Ferenc.

– Hetedik éve már, hogy itt vagyunk a családommal, a barátaimmal, jól érezzük magunkat, ennél nem kell több! – tette hozzá a szécsényi Marton Gyula.

[caption id="" align="aligncenter" width="2272"] Munkában a szakértő zsűri[/caption]

A benczúrfalvai kötődésű emberek közül is sokan hazalátogattak. Csábi Béla Balassagyarmaton lakik, a felesége benczúfalvai és minden évben hazalátogat.

Dely László balassagyarmati lakos is az elismerés hangján szólt a rendezvényről. A benczúrfalvai diákok 1964-től, előbb az alsó tagozatosak, később a felső tagozatosak is Szécsénybe jártak általános iskolába. Az 1977-ben végzett osztály úgy döntött, hogy a 40 éves osztálytalálkozójukat Benczúrfalván, „Az ízek viadala” napján és helyszínén tartják. Ott volt az eseményen a község legidősebb embere, Zsíros Laci bácsi, aki életének századik évében jár.

[caption id="" align="aligncenter" width="2272"] Tiszakécskei vendégek is érkeztek a benczúrfalvi viadalra[/caption]

– Minden évben részt veszünk a falunapon, „Az ízek viadalán”. Jó közösségformáló összejövetelek ezek, ahol jól érzik magukat az emberek, kikapcsolódnak, közösen szórakoznak – foglalta össze véleményét báró Lipthay Erzsébet.

– Sok energiát fektettünk a szervezésbe, látva, hogy az emberek jól érzik magukat, sokan eljöttek, azt tudom mondani, hogy megérte! Mindez erőt ad a további folytatáshoz – vélekedett Hanczikné Adorján Györgyi az egyesület elnöke.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában