Helyi közélet

2017.07.10. 05:33

„Ahol a hősöket nem felejtik…”

fenyvesi

„Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak” –hirdeti az új 1956-os emlékmű, amelyet szép számú érdeklődő jelenlétében, a múlt hétvégén avattak fel Mátraszőlősön, a Csillag utcai közparkban. Az eseményen a helyeiken kívül megjelent Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, valamint az emlékmű tervezője és kivitelezője, Szilágyi Erzsébet szobrász, ötvösművész is.

Mátraszőlős. A Csillag utcai közparkban Tóth Gyula polgármester köszöntötte az eseményen megjelenteket, majd röviden felelevenítette, hogyan is valósult meg az emlékmű. Mint mondta, a Büszkeségpont országos pályázaton eredetileg ötmillió forintot nyertek el, de ez az összeg a sok támogatási igény miatt végül csaknem a felére csökkent. Ebből a pénzből kellett Szilágyi Erzsébet szobrásznak, ötvösművésznek megtervezni és kivitelezni az új mementót.

Az emlékmű előtt, a kis kockakövekből kirakott hatalmas kereszt elején fémtáblára vésett szövegben olvasható: Mátraszőlősön két ember, Peresi Ilona illetve Tóth Imre András értelmetlen halála kötődik az 1956-os eseményekhez.

– Úgy gondolom, hogy Peresi Ilona, a gyári munkáslány maga sem tudta hová megy azon a tragikus napon. Felült egy autóra, amely Salgótarjánba szállította őket, ahol ő is a sortűz egyik áldozata lett. Másik halottunk, Tóth Imre András volt, aki ez idő tájt Budapesten sorkatonai szolgálatát töltötte, amikor egy eltévedt lövedék egy kapualjban halálosan megsebesítette –emlékezett vissza a tragikus eseményekre Tóth Gyula.

Mátraszőlős polgármestere továbbiakban egyperces néma tiszteletadásra kérte a megjelenteket, majd egy Márai Sándortól vett idézettel zárta megemlékező beszédét: „Az életnek értéket csak a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk Néha csak azzal, hogy nem hallgatod el az egyszerű igazságokat. Néha csak azzal, hogy nem mondod tovább, amit mások hazudnak   Egy életen át, következetesen, nem beleegyezni abba, ami az emberek hazugsága, nagyobb hősiesség, mint alkalmilag hangosan és mellveregetve tiltakozni ellene. A halálos ágyon csak akkor pihensz nyugodtan, ha mindennap, minden öntudatoddal, az igazságot szolgáltad. Néha nagyon egyszerű és kicsinyes az igazság. De te ne válogass. Ennyi az élet értéke.”

[caption id="" align="aligncenter" width="831"] Szilágyi Erzsébet, Becsó Zsolt és Tóth Gyula az új emlékmű előtt[/caption]

Ezt követően Becsó Zsolt országgyűlési képviselő emelkedett szólásra, aki kiemelte: ettől a naptól kezdve Mátraszőlősőn e megdöbbentő erejű alkotás emlékezteti a ma élőket – s különösen a fiatalokat – a bátrakra, akik életüket, szabadságukat áldozták fel mások szabadságáért. S arra, hogy hatvan évvel ezelőtt az országot dermedt állapotban tartó, idegen érdekeket szolgáló totalitárius rendszer, a kommunizmus iszonyata ellen nemcsak a pesti srácok, de a szőlősi férfiak, nők is mertek cselekedni.

Becsó Zsolt továbbiakban 1956 környékbeli eseményeit elevenítette fel, miközben Peresi Ilona illetve Tóth Imre András neve mellett felsorolta a pásztói Alapi László és társai nevét is, akik azt tették, amit tehettek. Az ő tevékenységük szabadságharc volt. Szabadságharc a mások, a nemzettársak szabadságáért.

– Reménytelen, sokak szerint értelmetlen szabadságharc. Ne feledjük!

Sok száz ilyen reménytelen hőstettből állt össze az a csoda, amelyet az egész civilizált világ ámulattal nézett, s amelynek a neve 1956-os magyar forradalom és szabadságharc. A magyarok eddigi utolsó világformáló nagy csodája Mi pedig fejet hajtunk e csoda előtt – hangsúlyozta Becsó Zsolt. Kitért arra is, hogy a méltóságteljes és gondolatgazdag emlékmű magába foglalja 56’ legendás jelképe, a lyukas zászló mellett magyarságunk és európaiságunk legerősebb támaszát, a keresztet is.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] Helyi hősök emlékét is őrzi a mementó[/caption]

Az országgyűlési képviselő után Szilágyi Erzsébet, a szobor tervezője és kivitelezője szakmai oldalról ismertette a megjelentek előtt a kompozíció lényegi mondanivalóját, az egyes elemek üzenetét.

A jövőben az emlékmű előtti kőkereszt kockaköveinek az oldalán kis emléktábla hirdeti Czirok Tibor, Győrfi Balázs, Sepler Gábor, Sisák Norbert, Tóth Béla, Tóth Gyula és dr. Turza Csaba József nevét, akik jelentős segítséget nyújtottak a mátraszőlősi 56’-os mementó létrejöttében.

A Csillag utcai emlékműavatási ünnepség zárásaként Tóth Gyula polgármester, dr. Turza Csaba József jegyző és Becsó Zsolt országgyűlési képviselő helyezte el a megemlékezés koszorúját az alkotásnál.

Cz. Zentai József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában