Helyi közélet

2017.06.22. 04:45

Múltidéző sváb szótár Berkenyéről

fenyvesi

Nógrád megyében két településen őrzik a németajkú hagyományokat: Berkenyén és Szendehelyen. Előbbi helyen, a Börzsöny hegyeinek aljában most egy vadonatúj kiadvánnyal gazdagodott a kulturális értéktár: eredetileg sváb szótárnak készült, amiből végül múltidéző képes olvasókönyv született.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] A szerző, Gill Józsefné hároméves gyűjtőmunkája érett könyvvé[/caption]

Berkenye. A szerző, a helyi lokálpatrióta Gill Józsefné hároméves, áldozatos, kitartó gyűjtőmunkája érett gyümölccsé. Eleinte csak egy speciális szótár készült volna, amelyben a német nyelv sváb dialektusának legfontosabb szavai és kifejezései kerültek volna egy csokorba, de ezekhez olyan sok szokás és hagyomány kapcsolódott, hogy természetesnek tűnt a kiegészítés. Így lett a kétszáz oldalas kiadvány egy Berkenye múltját élethűen ábrázoló könyv, benne rengeteg helytörténeti érdekességgel, miként is változott, hogyan alakult az itteni nemzetiségi kultúra.

[caption id="" align="aligncenter" width="704"] A kötet szótár és múltidézés egyben[/caption]

A kötet bemutatóját az elmúlt hétvégén tartották a Szent Anna Fogadó rendezvénytermében. Megtudtuk, hogy a megjelentetéshez több pályázati forrás mellett a berkenyei német nemzetiségi önkormányzat is hozzájárult. Az eseményen a község jegyzője, Árpásné Schlenk Judit köszöntötte a megjelenteket (ő egyben a könyv szerkesztője is), míg Schmidt Józsefné polgármester azt hangsúlyozta, mennyire fontos egy kis település életében az értékőrzés, a hagyományok életben tartása és átörökítése a feltörekvő nemzedékek felé, aminek nagyon szép példája ez a múltidézésbe szőtt sváb szótár. Hozzátette, a kiadványban minden Berkenyén élő család, leszármazott megtalálhatja a maga kis pontjait, múltjának apró villanásait.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] A rendezvényt kulturális műsor színesítette[/caption]

A polgármesteri beszéd végén Schmidt Józsefné és Árpásné Schlenk Judit átnyújtotta a szerzőnek, Gill Józsefnének a falu díszpolgári oklevelét.

A könyvbemutatót színes műsor kísérte, benne tánccal, énekkel, muzsikával.

H.H.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában