Helyi közélet

2017.06.19. 06:02

Hazavárták az elszármazottakat

fenyvesi

Pénteken délután a középkori templom mellett álló emlékműnél vette kezdetét az idei „Hazaváró juniális” rendezvénye Egyházasdengelegen. A hősi halottak emlékhelyénél Berkes Balázs polgármester tartott ünnepi megemlékezést, majd tanévzáró ökunemikus istentiszteletre és komolyzenei koncertre került sor a templomban.

Egyházasdengeleg. Szombaton reggel borús, hideg, szeles időben folytatódott az Iskolakertben a 21. Hazaváró juniális. A nevéhez hűen sok, itt született, innen elszármazott  ember tért vissza e napon már alig félezer lakosú falujába.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] Pénteken az ünnepi megemlékezést, szombaton pedig a juniális megnyitóját Berkes Balázs polgármester tartotta meg[/caption]

Szászi Jánosné, Stefanidesz Katalin itt született Egyházasdengelegen, Zagyvaszántóra ment férjhez. A családjával Lőrinciből érkeztek az eseményre.

– Amióta nyugdíjasak vagyunk, minden évben hazajövünk. Jó itt találkozni és elbeszélgetni egy kicsit a régi osztálytársakkal, barátokkal, ismerősökkel –mondta érdeklődésünkre Szászi Jánosné.

[caption id="" align="aligncenter" width="2446"] A környékbeli települések vezetői szép számban voltak jelen a rendezvényen[/caption]

Amint haladt előre az óra mutatója, úgy nőtt az Iskolakertbe kilátogatók létszáma. A forgalmat az útbaigazítást ezúttal is mintaszerűen a helyi polgárőrök mellett héhalmi, vanyarci és béri társaik segítették.

Már javában sürögtek az „Ízvarázs” című főzőverseny részvevői, amikor kisütött a nap és kinyitotta kapuit a gyermekjátszótér, miközben a felnőttek nem kis örömére újdonságként az iskola épülete előtt került felállításra a lökd a kecskét erőjáték és a repülős kiképzéseknél is használatos 3D karika. Az utóbbi játékoknak óriási sikere volt, csakúgy, mint annak a régi óvodai képekből összeállított fotóbemutatónak, amit az általános iskola tornatermében láthatott a közönség.

[caption id="" align="aligncenter" width="1288"] Szászi János és családja idén is hazatért a juniálisra[/caption]

Késő délelőtt a „Hazaváró express” című játékos feladatverseny, a kispályás labdarúgótorna és a „Hazaváró íjász kupa” vette kezdetét, de véradásra is volt lehetőség. Délben szigorú ítészek zsűrizték a helyben készített ételeket és az otthonról hozott süteményeket, közben a romániai Érdengeleg, illetve a felvidéki Videfalva képviselői is megérkeztek.

[caption id="" align="aligncenter" width="2203"] Lökd a kecskét játék döntötte el a Paraszt Olimpia sorsát[/caption]

Nem sokkal ezt követően az idei rendezvény megnyitóját Berkes Balázs polgármester tartotta meg, Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, Zsiga Tamás a járási hivatal vezetője Bakos József Héhalom, Maczó László Bér, Csizmár Gyula Erdőtarcsa, (Egyházasdengeleg szülötte. A SZERZŐ.), Schoblocher István Jobbágyi, Pintér Ervin Szurdokpüspöki, Barna István Csécse, Szabó Mihály Palotás, Turopoli Zsolt Tar, Borbély Gábor Buják polgármestere, valamint Farkas Attila, Pásztó alpolgármestere jelenlétében. Később tiszteltét tette az eseményen Vida Ottó Kolos, a Pásztói Rendőrkapitányság vezetője is.

[caption id="" align="aligncenter" width="1255"] Csak a bátrabbak mertek beszállni a 3 D karikába[/caption]

Továbbiakban a Csibaj Banda félórás, „Jó ebédhez szól a nóta” című műsorára került sor, amelyet Balogh István közönségtalálkozója és a dengelegi paraszt  olimpia csatája követett. Az ügyességi sorozatjátékok küzdelmében a hazai csapat nem bírt a vendég érdengelegiekkel.

Később a színpadon Varga Ferenc és Balássy Betti duó szórakoztatta a közönséget, melyet a helyi óvodások, iskolások táncos előadása követett.

Az apáca ruhában színpadra lépő Kreatív ötletelők hölgycsapata világslágerek zenéje kíséretében táncos előadásuk összeállítása végén nagy meglepetésére már balerina ruhában levetkőzve, 6 tyúk tava +2 feliratott tartva, mutatták be – hatalmas tapsot kiérdemelve – produkciójukat.

[caption id="" align="aligncenter" width="1255"] Fergeteges sikert arattak a Táncoló Talpak[/caption]

Ezt követően a falunak egyre nagyobb hírnevet szerző Táncoló Talpak együttesének műsorára került sor, akiket a pásztói Esztam zenekar kísért, fergeteges sikert aratva.

A szervezők a továbbiakban kihirdették a napközben lebonyolított versenyek eredményeit, majd a tombolahúzáson kisorsolták a fődíjat, mely ezúttal egy Rattan bútorkollekció volt. Este 8 órakor az idei juniális sztárvendége Takács Nikolas énekes fellépésére került sor, majd 22 órától tűzijátékkal ért véget Egyházasdengelegen a 21. Hazaváró juniális.

Cz. Zentai József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában