Helyi közélet

2016.11.02. 10:20

„Szerelmetes vonzódás”

fenyvesi

Romhányi Olga művésztanár nevezte így azt a vonzalmat, amelyet pályatársai közül sokan – így jómaga is – éreznek az anyag soha meg nem unható metamorfózisát produkáló tűzzománc-technika iránt immár hosszú évek óta. Hiszen valóságos csodának számít az az átváltozás, ahogyan a nyers lemez a 800-900 Celsius-fokon égő tűz erejével – s persze nem kevés emberi beavatkozás révén – átváltozik szivárványszínekben pompázó műalkotássá. E gondolatok részei voltak annak a szakmai köszöntőnek, amely a „Porból a fénybe” című kiállítás múlt hétvégi megnyitóünnepségén hangzott el Salgótarjánban, a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskolában. A tárlaton látható művek többsége ugyanitt, a zeneiskolában készült a nyári zománcművészeti táborban. 

Salgótarján. Mint Romhányi Olga – aki méltatta a zománctábor korábbi művészeti vezetői, Czinke Ferenc és L. Presits Lujza elévülhetetlen szerepét is – elmondta, Tóth Tibor intézményigazgató jó szívvel adott helyet e már-már civil szerveződésként, közösségként is számon tartható jeles társaságnak, mondván, a művészetek házában a tűzzománc művelőinek is helyük van. Annál is inkább, mert a művészeti iskolában található műhelyben – természetesen az oktatás, képzés céljaira – található két kisebb kemence, amely alaposan behatárolja ugyan a készülő zománcképek méreteit, mégiscsak alkalmas az alkotómunkára.

[caption id="" align="aligncenter" width="1341"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

S a befogadás gesztusával megőrződhetett, tovább élhetett az a több mint negyedszázados múltú hagyomány, amelyet „Salgótarján Gazdaságáért”-díjas Wamsler Zrt. – közkeletű nevén a tűzhelygyár – karolt fel, de az utóbbi két évben – a művészek számára ismeretlen okból – már nem támogatott. Pedig e város kulturális életének e művészeti ág egyik specialitását jelenti, évtizedekkel ezelőtt még biennálékat is rendeztek Nógrád megye székhelyén. Ezért kérte a város önkormányzatát, hogy honorálva az alkotók szívósságát, művészi elszántságát, partnerként segítse a tűzhelygyárral való együttműködés újbóli realizálódását.

[caption id="" align="aligncenter" width="1342"] A zománckiállítás szakmai megnyitóját Romhányi Olga művésztanár tartotta, majd Dániel Zoltán alpolgármester mondta el gondolatait (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Erre Dániel Zoltán, Salgótarján Megyei Jogú Város alpolgármestere ígéretet is tett megnyitóbeszédében és a városvezetés erkölcsi támogatásáról biztosította az elismerést érdemlő alkotóközösség művészeit. Hangsúlyozta, hogy az idei tárlatnak – a zeneiskolai helyszínen kívül – különös aktualitást ad Czinke Ferenc festőművész kilencvenedik születésnapja. Salgótarján kultúrtörténetének kiemelkedő személyisége – aki szoros munkakapcsolatot ápolt a gyárral – volt ugyanis a ’80-as évek végén a kezdeményezője, elindítója, fáradhatatlan szervezője a zománcművészeti alkotótábornak.

[caption id="" align="aligncenter" width="1341"] A „tetthelyen”: Losonczi Ildikó festőművész, az alkotótábor egyik tagja és a két tankemence (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Az alpolgármester kiemelte ezen ősi, de mindmáig folyamatos megújulásra kész művészeti ág specialitásait. A „tűzbe néző” zománcfestők sokfelől érkeztek – s mint e kiállítás is bizonyítja – számos megközelítésben, képesek dolgozni ezzel a technikával. Közös vonásuk között Dániel Zoltán az alkotói szabadságot, a kvalitást és a képzőművészeti gondolkodásmód erőteljes jelenlétét említette, amely a művek többségében különböző mértékben, de felülírja a műfaj iparművészeti eredetét.

S valóban: e kiállításon is tetten érhetők mind az általános jellemzők, mind pedig az egyes alkotók speciális személyiségjegyei. A formai és tartalmi sokszínűség abból is fakad, hogy jó néhányan sokat tapasztalt, úgymond törzstagnak számítanak e közösségben, akik nemcsak talentummal, de már elmélyült mesterségbeli tudással is rendelkeznek e technika művelése terén. Mások – fiatalok és idősebbek egyaránt – mostanában tették, teszik meg az első biztató lépéseket ez irányba.

[caption id="" align="aligncenter" width="1160"] A megnyitóünnepségen Póczos Mátyás, a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola növendéke működött közre tekerőlanttal (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

A megnyitóünnepségen – stílusosan – a vendéglátó intézmény, a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola egyik növedéke, Póczos Mátyás – Andrássy Ferenc tanítványa – működött közre a tekerőlant megszólaltatásával

Csongrády Béla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában