Helyi közélet

2016.08.24. 06:48

Mellszobor a filmrendezőnek

fenyvesi

Pásztó. Ünnepélyes keretek között leleplezték a városban iskolai tanulmányokat folytató Gaál István mellszobrát Pásztón, a Múzeum téren, a turisztikai fogadóépület egyik sarkánál, újabb emléket állítva ezzel a salgótarjáni születésű, 2007-ben elhunyt, Kossuth-díjas filmrendező, operatőr, forgatókönyvírónak.

Gaál István 2003-ban a város díszpolgára címét is megkapta. A halálát követő évben, 2008 augusztusában születésének 75. évfordulója tiszteletére a Múzeum téren, a nagyközönség számára budapesti lakásának megfelelően bútoraival, személyes tárgyaival berendezett emlékszobát nyitottak meg.

A filmrendező munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el: 1963-ban a Karlovy Vary-i filmfesztivál fődíjával, 1965-ben a filmkritikusok díjával, 1969-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki, 1970-ben a Cannes-i fesztivál különdíját kapta a Magasiskoláért. 1981-ben érdemes művész lett, 1991-ben részesült a Kossuth-díjban, 1999-ben pedig a Magyar Filmszemle életműdíját vehette át. 2005-ben elnyerte a Magyar Mozgókép Mestere címet. Gaál István emlékét Pásztón, emlékszobája mellett, a műemléki övezetben a turisztikai fogadóépület egyik sarkánál most már egy mellszobor is őrzi.

Cz.Z.J.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában