Helyi közélet

2016.08.02. 10:25

Magyarország tortája 2016

fenyvesi

Augusztus 20-a alkalmából idén már 10. alkalommal választják meg az ország tortáját. Vajon melyik káprázatos tortaköltemény viszi el a prímet, és melyiket kóstolhatjuk meg az ünnepen? - teszi fel a kérdést az nlcafé.hu. Mutatjuk a három döntős tortát.

nlcafe.hu/eletmodonline.hu/sutichef/nhc24. 2007 óta minden évben megválasztják az ország tortáját. A győztes alkotást augusztus 20-án kóstolhatjuk meg először. A jubileumi 10. versenyre 45 káprázatos tortát neveztek az ország cukrászai.

A pályázók ínycsiklandó alkotásait két napon át kóstolgatta a zsűri, melyek közül első körben 10, majd ezek közül 3 döntős tortát választottak ki. Bemutatjuk azt a három süteménycsodát, amelyek még versenyben állnak a Magyarország tortája 2016 címért.

A Magyarország tortája 2016 verseny döntősei

Zuzorka

Készítője: Szó Gellért Cukrászda: G & D Kézműves Cukrászda, Salgótarján

A mandulalisztes linzerre habzsák segítségével narancslikőrös mandulakrémet nyomnak. Erre eperlekvár kerül. Sütés és hűlés után szintén eperlekvárral kenik meg, majd mascarpone mousse-t öntenek rá. Balzsamecetes eper-rebarbara zselé-t helyeznek rá, amire ismét mascarpone mousset öntenek és elkenik egyenletesre.

Fagyasztás után fehércsokoládés glazinget terítenek rá, majd tejszín pompommal és temperált fehércsokoládé dísszel díszítik.

„Valami jó kis frissítő, tavaszi tortát szerettem volna összehozni. Előtérbe helyeztem a tejszín és a mascarpone felhasználását is, mivel a magyar tejnél nincsen jobb, és úgy látom, a magyar termelés egyre jobban el tudja látni a gazdaságot.A Zuzorka eredetileg egy omlós reszelt linzertészta, amit régen tejbe morzsolva fogyasztottak, innen jött a torta elnevezése is.” – Szó Gellért

Őrség Zöld Aranya

Készítője: Szó Gellért Cukrászda: G & D Kézműves Cukrászat, Salgótarján

Tökmagos felvertre fehércsokoládés, lazára felvert ganache kerül. Pirított, darált tökmagból, cukorral és őrségi hidegen sajtolt tökmagolajjal pralinét készítenek, melyből fehércsokoládé, hántolt ostya és tökmagolaj felhasználásával ropogós réteg készül. A könnyű ganache-ra helyezik ezt a ropogós réteget, melyre ismét a fehércsokoládés ganache kerül. Erre teszik a málnazselét, majd ismét a lágy ganache réteg következik.

Fehércsokoládés tökmagolajos glazing kerül a tetejére, ganache-sal és temperált, festett kakaóvajas fehércsokoládéból készült körökkel díszítik.

„Tökmagos süteménnyel itthon még nem igazán találkoztam, pedig szerintem édességek terén is egy nagyon jól használható, különleges ízvilágot ad. Emellett nagyon egészséges és színvilágban is ad egy olyan pluszt, ami megjelenésében is egyedivé teszi a tortát. A tökmagolaj és a fehércsokoládé nagyon kellemes, harmonikus ízpárt alkot, Olaszországban is találkoztam ilyen párosítással.

A tortához használt tökmagolajat egy Őrségben élő kedves család készíti. Egyébként az Őrségben ennek a hidegen sajtolt tökmagolajnak nagy tradíciója van.” – Szó Gellért

Aranyos Körtetorta

Készítője: Tóth Norbert Cukrászda: Tóth Cukrászda, Dunaföldvár

Moscovado cukros édes morzsára marcipános tészta kerül, erre fehércsokoládés-yuzus körtekrémet öntenek, melybe párolt körtét tesznek. Bodzás mascarpone mousse-t töltenek rá, melyre dermesztés után körte zselét kennek. Aszalt körtés, hántolt ostyás, kakaóvajas csokoládéból kis halmokat adagolnak, amiket dermedés után arany spray-vel fújnak.

Szeletenként az aszalt körtés halmokkal díszítik a tortát.

„Édesapám már évek óta ösztönzött rá, hogy induljak el a versenyen. A fő ízeket a körte a bodza és citrom adja, ennek nagyon egyszerű az oka, mindhármat nagyon szeretem. Az alapkoncepció meghatározásakor nagyon ügyeltem arra, hogy a torta könnyen elkészíthető és letisztult legyen. A körte, mint fő alkotóelem kiválasztásakor azt tartottam szem előtt, hogy egész évben, országon belül beszerezhető legyen.

Sokaknak ismeretlenül csenghet a yuzu, más néven japán citrom. Fagylaltjainkban már egy ideje használjuk alapanyagként, mert nagyon különleges ízt kölcsönöz ez a gyümölcs. A yuzu savasságával igyekeztünk egy kis csavart vinni a tortába, illetve kialakítani egy harmonikus ízvilágot.”– Tóth Norbert

Várjuk a döntést!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában