Helyi közélet

2016.08.06. 07:17

Kiugrási lehetőség a vidéki gazdáknak

fenyvesi

Nógrád megyében eddig már több helyen alakultak meg országosan is példaértéket képviselő helyi kistermelői közösségek. A Civil Összefogás Fórum-Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) felügyeletével megvalósuló hálózat országos kibővítése a cél, ezért a napokban Diósjenőre hívták össze a rétsági járás önkormányzatainak vezetőit, illetve a téma iránt érdeklődő vállalkozókat.

Diósjenő. A Szentgyörgyi István Általános Iskolába szervezett, sajtótájékoztatóval egybekötött tájékoztatón többek között megjelent Csizmadia László, a CÖF-CÖKA elnöke, Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke, Tácsik Bálint, a Nógrád Megyei Kormányhivatal földművelésügyi osztályvezetője, Bíró Anna, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat megyei referense, illetve Maczó László, Bér polgármestere, akiknél ez a program már kitűnően működik.

[caption id="" align="aligncenter" width="778"] Fotó: Gyurkó Péter[/caption]

Elöljáróban Tóth János, Diósjenő polgármestere köszöntötte a résztvevőket, kiemelve, hogy községükben eddig is remekül működött, és hasznosnak bizonyult az értékteremtő Start-munkaprogram. Amellett, hogy ez közel száz személynek biztosított foglalkoztatási lehetőséget, hat területen is sikerült komoly fejlesztéseket végrehajtani a településen, így természetes, hogy a termelői közösségek létrehozását is tárt karokkal fogadják, és szívesen csatlakoznak a kezdeményezéshez.

[caption id="" align="aligncenter" width="346"] Fotó: Gyurkó Péter[/caption]

Csizmadia László elmondta, pártérdekektől függetlenül illik észrevenni mindenkinek, hogy a huszonegyedik században is a falu jelenti az alapokat, a mezőgazdaság is fel tud szívni komoly munkaerőt, főleg azután, hogy az iparban egyre több az automatizáció. Márpedig, ha megszületnek a kistermelői közösségek, szociális szövetkezetek, vagy egyéb szervezetek, akkor valóban megteremthető az együttműködés az agrárium különböző területein dolgozó gazdák között, kapcsolatrendszerük bővül. Így a helyi termékek jelenhetnek meg a helyi piacokon, és a multik is ráébreszthetőek arra, megéri gyümölcsöző kapcsolatokat kialakítani a magyar gazdákkal. Így a termelők élettere kitágul, új piacokra lelnek, árut cserélhetnek, és természetesen anyagilag is jól járnak. A termelői közösségek pedig érdekközösségek is egyben. A CÖF-CÖKA vállalja mindezeknek a felügyeletét, több területen tud segítséget nyújtani, például a pályázatok írásában, tehát alapvető szempont, hogy a hálózat a teljes magyarországi vidéket lefedje – és jó úton járnak.

[caption id="" align="aligncenter" width="778"] Fotó: Gyurkó Péter[/caption]

A későbbiekben Heizler Norbert a CÖF-CÖKA részéről mélyebben is ismertette, milyen előnyökkel járhat a kistermelői közösségek megteremtése, majd hozzászólásában Becsó Zsolt és Skuczi Nándor is teljes támogatásáról biztosította a programot, amelynek nyomán Nógrád megye jelentősen előreléphet az országos ranglétrán, míg Maczó László már a béri, illetve dél-nógrádi tapasztalatokat osztotta meg a hallgatósággal.

Hegedűs H.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában