Helyi közélet

2016.07.07. 11:17

Rio 2016 - MOB: döntöttek az olimpiai csapatról, Szilágyi lesz a zászlóvivő

fenyvesi

Döntöttek a riói csapat összetételéről a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) csütörtöki közgyűlésén.

Budapest. A kvótaszerzés még nem zárult le, az augusztusi játékokon a jelenlegi állás szerint húsz sportágban 162 magyar sportoló indulhat. A megnyitón a magyar zászlót London kardvívó bajnoka, Szilágyi Áron viszi majd. A küldöttek határoztak arról, hogy az olimpiai delegációt - a négy évvel ezelőttihez hasonlóan - Borkai Zsolt MOB-elnök vezeti, a helyettese Szabó Bence főtitkár lesz. A csapatvezetői tisztet Fábián László sportigazgató tölti be, a helyettese Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató, míg a sajtóattasé Siklós Erik marketing és kommunikációs igazgató lesz.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Áder János köztársasági elnök beszédet mond a riói nyári olimpián résztvevő magyar sportolók ünnepélyes fogadalomtétele előtt a Művészetek Palotájában 2016. július 7-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán[/caption]

A riói játékokra az első sportolói gép július 30-án indul, az úgynevezett aranygép augusztus 24-én érkezik haza. A közgyűlés előtt Majtényi Kálmán vezérigazgató-helyettes bejelentette, hogy a Magyar Posta Zrt. - folytatva az 1952 óta tartó hagyományokat - emlékbélyegeket bocsát ki a riói olimpia alkalmából. A 200 ezer példányban megjelent bélyegek az úszás és a kajakozás pillanatát örökítik meg. Az első két sorozatot Borkai Zsolt és Szabó Bence vehette át. A mindössze hét percig tartó közgyűlésen Borkai Zsolt levezető elnök bevezetőjében kiemelte: "szép számmal megyünk Rióba, hiszen többen vagyunk, mint négy éve Londonban, amikor 158 sportoló vett részt a játékokon, jelen állás szerint pedig most 160-an biztosították a helyüket". A MOB elnöke hozzátette: összességében úgy érzi, hogy a versenyzők jól teljesítettek. Mondandóját azzal zárta, reméli, hogy a magyar csapat, sikeresen és sportszerűen fog részt venni a riói játékokon. A küldöttek egyhangúlag, kérdés és hozzászólás nélkül fogadták el a riói küldöttség személyi összetételére vonatkozó előterjesztést. A közgyűlés egyben felhatalmazta a MOB elnökét és főtitkárát, valamint az olimpiai csapat vezetőjét, hogy a közgyűlést követően a játékokon való részvétellel kapcsolatban a további döntést igénylő személyi és egyéb kérdésekben határozatot hozzanak. A MOB-tagoknak kiküldött anyagban olvasható, hogy a kiemelt sportágak fejlesztésére elindult program első hatásai már most jelentkeztek, hiszen az egyéni sportágakban a londoni 117 fővel szemben Rióra 130-an szereztek indulási jogot. "A kvalifikáció megszerzésében az atlétika, a sportlövészet, a triatlon és az úszás a várakozást felülmúlva szerepelt. A korábbi hagyományokhoz méltóan és tervekhez közelítően szerzett kvalifikációt az asztalitenisz, a birkózás, a cselgáncs, a kajak-kenu, az öttusa, a szörf, a vitorlázás és a vívás. Némileg elmaradt a várakozásoktól az evezés, a hegyikerékpár, az ökölvívás, a súlyemelés, a tenisz, a torna és a műugrás. A csapatsportágak esetében az elvárásnak megfelelő a két vízilabdacsapat kvalifikációja, ugyanakkor csalódás, hogy mindkét kézilabda válogatott elvérzett a kvalifikációs versenyeken" - olvasható az előterjesztésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában