Helyi közélet

2016.07.19. 11:33

Palacsintából készültek Magyarország nevezetességei

fenyvesi

Immáron hetedik alkalommal szervezték meg Nádújfaluban a Palacsinta fesztivált. Sajnálatos módon idén az időjárás teljesen nem fogadta kegyeibe a rendezvényt. A szervezők azonban nem hátráltak meg, és ennek ellenére is felejthetetlenné varázsolták a fesztivált.

Mátraterenye-Nádújfalu. Ahogy azt szokták mondani, minden rosszban van valami jó, hát a kedvezőtlen időjárásban is volt némi. A szervezők a hirtelen jött rossz időre való tekintettel egy új ötlettel álltak elő. Kitalálták, hogy mivel Magyarország témában alkotnak a csapatok, ezeket a műveket berendezik nagy Magyarország térképére. Azonban ezt a tervüket nem valósították meg. Délutánra ugyanis elállt az eső, és úgy döntöttek, hogy mégis csak zsűrizik és díjazzák a műveket, mert rengeteget dolgoztak velük a készítőik és megérdemlik a jutalmat.

[caption id="" align="aligncenter" width="1969"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Gyurcsák Tamás alpolgármester, a Nádújfaluért Baráti Egyesület elnöke lapunknak elmondta, hogy tavaly létrehozták Magyarország legnagyobb palacsinta építményét, amely mintegy 1500 darab palacsintából készült. Idén pedig arra törekedtek, hogy ezt a számot meghaladják. Kökény András, a zsűri elnöke, magyar rekorder lapunkkal tudatta, hogy 13 palacsintasütő csapat, valamint 6 főzőcsapat vett részt az rendezvényen. Az utóbbiak Magyarországgal kapcsolatos ételeket főztek, mint például a gulyásleves és a különféle ízletes pörköltek.

[caption id="" align="aligncenter" width="1968"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

A palacsintasütő csapatok között szerepeltek mások mellett a salgótarjáni tűzoltók és a Cserhát Mentőkutyás Egyesület tagjai is. A versenyen idén három profi csapat is részt vett. Ők külön kategóriát képviseltek, mert nem lehetett őket a háziasszonyokkal együtt versenyeztetni, mivel többük eredeti foglalkozása cukrász. Hogy miket is készítettek el palacsintából Magyarország témában? Többek között egy magyar lovas nyerget, a hollókői udvart és a templomot, a magyar királyi koronát jogarral, és országalmával, amiket piros színű palacsinta párnán helyeztek el. Továbbá a Cserhát Mentőkutyás Egyesület tagjai készítettek egy Unicumos üveget, a tűzoltók pedig a salgótarjáni tűzoltóság emblémáját formázták meg palacsintából. Ezeken kívül a jelenlévők láthatták még a honfoglalás kori magyar jurtát, a Hortobágyot, a Hungaroringet, valamint Magyarország domborzata is kirajzolódott a palacsintahegyekből. A zsűri elnöke megjegyezte, hogy az alapanyagokat a szponzorok adták, de a különféle finomabbnál finomabb töltelékeket otthonról hozták a készítők. A versenyzők a sátorokat az alkotásokhoz illő módon díszítették, és voltak olyanok is, akik korhű ruhákban készítették művüket.

[caption id="" align="aligncenter" width="1968"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

A palacsinta fesztivál ünnepi megnyitóján köszöntőt mondott Gecse László polgármester, Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, valamint Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is. A polgármester üdvözölte a résztvevőket, továbbá megköszönte a hosszú szervezőmunkát Gyurcsák Tamásnak és csapatának. Ezek után felkérte Becsó Zsoltot, hogy ő is mondja el köszöntő gondolatait. A rendezvény megnyitóját rendhagyónak nevezte, ugyanis eddig sosem volt ilyenre példa, hogy égi áldás kísérte volna a fesztivált. Hozzátette, hogy mindettől függetlenül, ha visszatekint az elmúlt időszakra csak az elismerés hangján tud szólni. Többek között reméli, hogy a nyolcadik palacsinta fesztivál is hasonló lelkesedéssel, és fáradtságot nem ismerő szervezői munkálatokkal fog megvalósulni. Ezt követően Skuczi Nándor ragadta magához a szót. Kiemelte Gyurcsák Tamás munkáját, az önkormányzat, a vállalkozók, a civil szervezetek és egyesületek támogatását. Hangsúlyozta, hogy azoknak a közösségeknek van jövőjük, akik összefognak és egy vagy több közös cél érdekében mindent megtesznek. Legfőbbképpen azért, hogy mindenki jól érezze magát Nógrád megyében, a palócföldön. Kiemelte, hogy az összefogás ereje adja meg a közös jövőnkbe vetett hitünkön keresztül azt, hogy megyénk egyre sikeresebb legyen.

[caption id="" align="aligncenter" width="1968"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

A megnyitó után kezdődtek a színesebbnél színesebb, szórakoztatóbbnál szórakoztatóbb műsorok, amik vezetője Ihos József, ismertebb nevén Kató néni volt. Az ő műsorán kívül a résztvevők néptánc együttesek, hagyományőrzők, modern táncosak, valamint énekesek produkcióit is megtekinthették.  Az est fénypontja Péter Szabó Szilvia élő koncertje volt, amin fergeteges hangulat kerekedett. A rendezvényt Retro Disco zárta. Bátran elmondhatjuk, hogy a rossz idő ellenére is mindenki nagyon jól érezte magát és már most alig várja a nyolcadik palacsinta fesztivált.

Gerhát Karina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában