Helyi közélet

2015.06.04. 11:42

Befogadná a minisztériumot Salgótarján

fenyvesi

A megyeszékhely és kistérségének szociális problémájáról kezdett egyeztetést az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságával Fekete Zsolt alpolgármester, aki Salgótarjánt, mint gyakorlóterepet, illetve minisztériumi székhelyet ajánlotta fel a szakemberhiány és a hátrányos helyzet kezelésére. Salgótarján. A körzet országgyűlési képviselőjének közbenjárását kérte Salgótarján alpolgármestere, miután egyhónapos megkeresés után sem sikerült szakmai egyeztetést folytatni az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) államtitkárával. Becsó Zsolt gyors közreműködése révén megkezdődött a konzultáció Czibere Károly államtitkár politikai főtanácsadójával, Erdős Zsuzsannával, amelyen megvitatták az ágazatban egyre mélyülő helyi nehézségeket. „Az ellátások sérülhetnek, amennyiben nem változik a rendszer” – mondta Fekete Zsolt, aki közölte: jelezte a város szociális, egészségügyi és gyermekvédelmi problémáit a főtanácsadó asszonynak, ezek kihatnak arra a 26 településre is, amelyekkel közösen látják el a feladatokat társulásos formában.

[caption id="" align="aligncenter" width="819"] Fekete Zsolt alpolgármester (jobbra) számolt be a sajtó előtt a térséget sújtó problémákrólFotó: Gyurkó Péter[/caption]

„Új finanszírozási rendszerre lenne szükség, amelynek tervét átnyújtottam a többi önkormányzat polgármesterei részére. Kértem, hogy gondolják át, milyen formában biztosítható tovább a feladatok ellátása 2016. január 1-jétől” – tájékoztatott az alpolgármester. A tagok részéről is jelentkeznek feladatfinanszírozási nehézségek, de Salgótarján – mint gesztor, ügyvivő - jelenlegi gazdasági helyzetében nem tudja tovább megelőlegezni az ellátások költségét. A kistérségi ülésen résztvevők egyetértettek abban, hogy megoldást kell találni a helyzetre, ennek eredménye a konzultáció kezdeményezése. A szakmai megbeszélések során arra szeretnének választ kapni, hogy milyen lehet a finanszírozásra gyakorolt hatása az ágazatra vonatkozó törvények esetleges változásának. Salgótarjánt szociális problémával többszörösen tűzdelt településként tartják számon, ami a szegénység újratermelődésén és a munkanélküliségből való kilábalási nehézségeken túl az egészségügyi panaszok megnövekedését is magával vonzza. A házi és gyermekorvosi ellátás hiánya az átlagosnál jobban sújtja a térséget, a gyermekjóléti és családgondozó szerepet ellátó főiskolai végzettségű szakemberek terén a szükséges 20 pozícióból 7 betöltetlen. A nagymértékű szakemberhiány az államtitkárság megítélése szerint is veszélyezteti az ellátást. Fekete Zsolt elmondta, hogy Salgótarjánnak egy hosszú távú szociálpolitikai koncepció kidolgozására lenne szüksége, amely lakhatás- és foglalkoztatáspolitikával, valamint gyermek- és idősgondozással foglalkozna, hogy stabilizálódjon a város helyzete ezen a területen. Részletes kutatást kell végezni, hogy a lakosság impulzusai alapján vizionálható legyen egy fenntartható város. Az alpolgármester megemlítette, hogy az egyeztetésen jelezte az Emberi Erőforrások Minisztériuma, illetve államtitkársága felé a város azon szándékát, miszerint szívesen adna helyt az intézménynek és háttérszervezeteinek. Hivatkozott a miniszterelnök kijelentésére, ami a minisztériumok vidékre költözésének lehetőségéről szól. A megyeszékhely és térsége kiváló gyakorlóterülete lehetne az EMMI-nek, ahol egy mintavárosi program is kialakítható. Ez segíthetné Salgótarján talpra állását az elvándorlásból, a népességcsökkenésből és az elöregedésből. Emlékeztetett: egykor a Népjóléti Képzési Központon keresztül működött ilyen szervezet a városban, a mai napig emlegetik a szociális szektorban dolgozó kollégák az itteni munkát. Erdős Zsuzsanna a kellő érzékenységgel reagált a felvetett problémákra, és ígéretet tett a konzultáció folytatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában