Helyi közélet

2015.05.22. 13:26

Látványtervek az új uszodára

fenyvesi

Különös, egyben különleges „kiállítási tárgy” került a minap Medvácz Lajos balassagyarmati polgármester irodájának asztalára. Elkészültek a közeljövőben felépítendő városi uszoda látványtervei és egy maketten is látható már miként néz majd ki a száz százalékig központi forrásból megvalósuló sportlétesítmény.

Balassagyarmat. Lassan csordogál az Ipoly a város alatt, és az utóbbi időben bizony elég lassan szállingóztak a hírek, mi is lesz a tervezett balassagyarmati uszoda sorsa. Korábban hallottunk arról, hogy országos szinten megakadtak az előkészítések, ennek három kiemelt oka volt. Egyrészt az uszodaprojekt teljes ügykezelése a Nemzeti Sportközpontoktól átkerült a sport-államtitkárság felügyeletébe, ami azt jelentette, hogy az összes dokumentációt át kellett helyezni, ami ugye időt igényelt. Másrészt az érintett önkormányzatok – ahol épülnek az uszodák – joggal tiltakoztak amiatt, hogy „csupán” egy kisméretű, néhány helyen nem is fedett, „csak” sátortetős tanuszodát kapnak, holott másutt igen „csicsás” labdarúgó stadionokat emelnek fel nagy költségekkel. Ráadásul a korábbi elképzelésekkel ellentétben az állam úgy gondolta, a központi finanszírozás mellé saját erőt is tegyenek hozzá a települések, és ez is szinte minden egyes helyen „kiverte a biztosítékot”, mondván erre nincs elegendő elkülöníthető forrásuk a saját költségvetésükben. A sportállamtitkárság képviseletében Kiss Norbert helyettes államtitkár márciusi, balassagyarmati látogatása alkalmával már arról tájékoztatta Medvácz Lajos polgármestert, hogy a 15x25 méteres nagymedence mellett egy gyermekmedencével és szaunával is kiegészítik a városi uszoda szolgáltatásait. Így viszont, értelemszerűen emelkednek a beruházás költségei, mintegy nettó háromszáz-millió forintra, ami azt jelenti, hogy időigényesebb közbeszerzési eljárást kell kiírni. Időközben a feladatok végül a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz kerültek, ahol láthatóan felgyorsultak a folyamatok. A kormány kiemelt beruházássá tette a Balassagyarmaton építendő tanuszodát is. A hét elején pedig megérkeztek az új uszoda látványtervei és makettje a városházára, és valóban impozáns, minden igényt kielégítő létesítmény készülhet az Ipolypart úton, a Madách-híd és a vízmű átemelő épülete közötti területen. A városi önkormányzattól származó információk szerint az állami szakértők és a városvezetők a közeljövőben közös műszaki egyeztetést tartanak a megnövekedett méretek és az esetlegesen szükséges közműáthelyezések miatt. A tervek szerint októberben teszik le az új tanuszoda alapkövét.

[caption id="" align="aligncenter" width="279"] Az egyenterv tájjellegű változata: a „csonka kontyolt” tetőtípus lesz az uszodán[/caption]

Hegedűs Henrik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában