Helyi közélet

2015.04.03. 08:28

Több mint 4.2 milliárdot költhetünk útfejlesztésre

fenyvesi

„Idén is folytatódik a Nógrád megyei közutak felújítási programja, amely rövidesen el is indul, és érinteni fogja a 21-es, a 22-es és a 23-as főközlekedési utat. Ezen felül pedig az év végig megtörténik még két alsóbbrendű útszakasznak a felújítására is.” – mondta el Becsó Zsolt országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Salgótarján. – 2002-2010 között sajnos kizárólagos szerepet csak az erőltetett ütemű autópálya építések kaptak, amik ráadásul az állam számára rendkívül előnytelen konstrukciókban valósultak meg. Ezen beruházások sajnos Nógrád megye szempontjából is nagyon hátrányos voltak, ugyanis ha akkor más jellegű politikai döntés születik, akkor már rég túl lehetnénk a 21-es számú főközlekedési útnak a négysávosításán – kezdte sajtótájékoztatóját Becsó Zsolt országgyűlési képviselő.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] Fotó: Gyurkó Péter[/caption]

 

Hozzátette: 2010 után azonban a kormány már jelentős összegeket mozgósított annak érdekében, hogy egy jelentősebb hazai közúthálózat felújítási, rendbetételi programot el tudjon indítani. Így az elmúlt években a Magyar Közút beruházásaiban összesen 91 milliárd forintnyi kivitelezés valósult meg. Ebből az összegből országszerte több mint ezerszáz kilométeren javultak tartósan az útállapotok. Nógrád megyében egyebek mellett a szakemberek felújították a Bujáki bekötő út 4.7 km-es és a Bárnai bekötő út 2 km-es szakaszát, megerősítették a burkolatot számos helyszínen, illetve történtek még felújítások, kátyúzások a megye több településén és útszakaszán is. Azonban a legnagyobb volumenű fejlesztés a 21-es főközlekedési útnak a négysávosítása volt, amelynek a programja idén is tovább folytatódik, s a remények szerint 2018-ra már Salgótarjánt is be tudják kapcsolni az ország gazdasági vérkeringésébe.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] Fotó: Gyurkó Péter[/caption]

 

A politikus a sajtótájékoztató témája kapcsán kifejtette: ebben az évben a megyében a Regionális Operatív Programokban fel nem használt 18 milliárdos keretből két szakaszon történik majd felújítás. Egyrészt megújul az Erdőtarcsai bekötő út (4.5 km), másrészt pedig a Garábi bekötő út (3.3 km). Az utóbbi beruházás kapcsán nem csak a megfelelő vastagságú aszfaltréteget építik meg, hanem megtörténik két buszmegálló és a meglévő műtárgyak felújítása, tisztítása is szükséges néhol ezen a szakaszon. A második érintett délkelet-nógrádi út vonatkozásában elvégzik a burkolat felújításán túl, az árkok, padkák és az autóbuszvárók helyreállítását is.

A másik nagy volumenű fejlesztési csomag mintegy ötvenmilliárd forintnyi hazai és uniós forrású korszerűsítés keretén belül fog realizálódni. Ebből az összegből országosan 430 kilométeren fog megvalósulni a burkolat megerősítése legkésőbb az év végéig. Ebből a projektből Nógrád megye több mint 3.2 milliárdnyi támogatást ért el. Ennek eredményeképpen a fejlesztésben 14 szakasz érintett szűkebb hazánkban a 21-es, 22-es és 23-as főközlekedési úton.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] Fotó: Gyurkó Péter[/caption]

 

A 21-es főúti beavatkozás Salgótarjánt fogja érinteni, a város belterületén a Zagyvapálfalvai négynyomú szakaszon, illetve a tehermentesítő úton Eperjes-telep és a belváros között. Itt 2400 méteren lesz burkolatállapot- és közlekedésbiztonsági javítás, megújulnak a buszmegállók, a vezető- és gyalogoskorlátok, valamint megtörténik a hóekézhető burkolatprizmák elhelyezése is. A 22-es számú főúton munkálatokat végeznek majd a Rétság és Pusztaberki elágazás közötti szakaszon, Érsekvadkert belterületén, Őrhalom és Szécsény között a teljes útvonalon, Endrefalva előtti részen, Endrefalva és Kishartyán közötti útvonal egyes részein, illetve a megyeszékhelyre bevezető úton is. Ezeken a helyszíneken a szakemberek a fentebb említett munkafolyamatokon túl forgalomcsillapító szigeteket és településkapukat létesítenek, kihelyezik a fluoreszkáló irányjelző táblákat, elkészítik az akusztikus lassító harántcsíkozást és záróvonalat. Az érintett főúton így összesen 23.1 kilométeren fog javulni az utazás minősége és biztonsága. A 23-as főközlekedési úton pedig felújítást kap a Kisterenye és Nemti közötti (2.7 km), valamint Nemti belterülete és Nádújfalu közötti (5.2 km) útvonal, s hasonló beavatkozások lesznek, mint a 22-es út kapcsán.

Becsó Zsolt a tájékoztató zárasaként elmondta: tehát Nógrád megyében az elkövetkezendő hetek és hónapok során a közutakat érintően összességében több mint 41 kilométeren lesz útfelújítás, amelynek a tervezett összege meghaladja a 4.2 milliárd forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában