Helyi kék hírek

2017.04.23. 05:34

„Bűnös” a kutya, bűnhődhet a gazda

fenyvesi

A Nógrád Megyei Főügyészség vádat emelt egy 61 éves nő ellen, akinek a kutyája kiszökve a közútra halálos balesetet okozott.

Balassagyarmat/Karancslapujtő. Az asszony több mint tíz éve karancslapujtői ingatlanán tartotta kistermetű keverék kutyáját. Az állatot napközben nem zárta el az udvar elkerített részére, noha többször előfordult, hogy az eb a nyitva hagyott kapun kiszökött. Ezekről az esetekről a vádlottnak is tudomása volt.

Tavaly április 26-án 10 óra körüli időben a négylábú – az ismét nyitva maradt kapun keresztül – újra elszökött. Ugyanekkor érkezett motorkerékpárján egy 63 esztendős férfi a ház előtti útszakaszra a megengedett 40 km/h sebességgel. Az eb jobb oldalról hirtelen elé futott, a motoros azonnal fékezett, de nem tudta elkerülni az ütközést: elütötte az ebet, majd az úttestre zuhant.

A baleset következtében a sértett – annak ellenére, hogy bukósisakot is viselt – többek között sorozatos bordatörést és agyzúzódást szenvedett, illetve a jobb oldalán légmell alakult ki. A sérüléseivel közvetlen okozati összefüggésben, a folyamatos kórházi kezelése ellenére egy hónappal a történtek után elhunyt.

A baleset azért következett be, mert a vádlott nem gondoskodott megfelelően arról, hogy kutyája ne szökhessen el az udvarról. Ezzel megszegte a KRESZ azon szabályát, amely szerint állatot az út közelében magánterületen is csak oly módon szabad tartani, hogy az ne juthasson ki az útra.

A büntetlen előéletű nő ellen a főügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt emelt vádat a Balassagyarmati Törvényszéken, a vádiratban felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására és 157 ezer forint bűnügyi költség megfizettetésére tett indítványt – tájékoztatta lapunkat dr. Bóna Gyula megyei főügyész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában