Sínen

2024.03.11. 12:56

Láncfűrésszel vágtak ki 36 oszlopot, 4,5 kilométer légkábelt loptak el a nógrádszakáli férfiak

Három nógrádszakáli férfi ellopta a légkábelt lopott, a színesfém értékén túlmenően óriási kárt is okoztak.

Nool.hu

Óriási a vasúti társaság kára, 21,5 millió forint a rongálás és a lopás miatt

Fotó: Police.hu

Jelentős értékre elkövetett lopás bűntett és közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt indult eljárás a Szécsényi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán a Magyar Államvasutak Zrt. dolgozóinak bejelentése alapján – írja portálunknak megküldött közleményében a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság. 

A feljelentés szerint ismeretlen elkövetők ellopták a Nógrádszakál és Litke közötti nyílt vasúti pályaszakasz mellett húzódó, állomások közötti vasúti forgalmat biztosító légvezetéket 4,5 kilométer hosszú szakaszon. A tolvajok a vezeték fa tartóoszlopait láncfűrésszel kivágták – összesen 36 darabot – és a kidöntött póznákról levágták a vezetéket.

Tizenöt fordulóval vitték el a zsákmányt, 21,5 milliós a kár

Cselekedetükkel az elkövetők 20 millió forint lopási és 1,5 millió forint rongálási kár okoztak. Nem számoltak azonban azzal, hogy a kivágott oszlopok egy része a sínekre dőlt, amely veszélyeztette a szerelvények biztonságos közlekedését, valamint a nyílt vonali sorompókezelő elérhetetlenné vált, így nem lehetett őt értesíteni a szerelvények érkezéséről.

A közleményben kifejtik: a szécsényi nyomozók az adatgyűjtések eredményeként március 6-án nógrádszakáli lakásukon elfogták a 26, 29 és 34 éves férfiakat, akik kihallgatásukon a bűncselekményeket elismerték. Vallomásuk szerint február 29-én pénzszerzési szándékkal először az oszlopra mászva kezdték el lecsipkedni a légvezetéket, de a fárasztó és lassú módszer helyett másnap inkább a faoszlopok kivágása mellett döntöttek. Így is másfél napig „dolgoztak”. 15 alkalommal fordultak az autóval, amíg elszállították egyikük házához az összes zsákmányt, amelyről a szigetelést leégetve szelektálták a réz, alumínium és acél összetevőket. A rendőrök a kutatások során a vezeték egy részét lefoglalták, az elkövetőket őrizetbe vették és kezdeményezték letartóztatásukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában