Online átverés

2024.01.29. 10:58

Igazi pofátlanság! – online hirdetésekkel vert át nógrádiakat is a csaló páros

A Pásztói Rendőrkapitányság nyomozói a napokban zárták le azt a csalássorozatot, amelyben az elkövetők az online térben 78 embert csaptak be a legkülönfélébb módszerekkel.

Nool.hu

Buda Gábor, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője portálunkkal közölte, hogy egy 22 éves budapesti elkövető eleinte egy közösségi oldal online piacterén kínált eladásra termékeket úgy, hogy a meghirdetett eszközök nem is voltak a birtokában. A képeket az internetről töltötte le, majd sajátjaként tüntette fel, és a gyanútlan vásárlóktól előre utalásban kérte a vételárat egy általa megadott bankszámlaszámra. 

– A férfi a tevékenységét később kiterjesztette egy másik online piactérre is, ahol azonos séma szerint gyűjtötte be áldozatait, akik a kínált termékekért 5–50 ezer forint közötti összeget utaltak át a részére. Egy idő után az egyik közösségi oldalon még egy kamu profilt is létrehozott, amellyel egy beteg ember számára gyűjtött pénzt, majd ott egy csoportot is alakított, ahol adománygyűjtést szervezett szintén egy általa kitalált páciens számára. A gyanútlan felhasználók több esetben 5–100 ezer forint közötti összeget utaltak a megadott számlaszámra adomány gyanánt, amit a férfi – mint a többi esetben is – a megélhetésére költött – mondta a szóvivő, hozzátéve: 

Az elkövető időközben bevonta mezőladányi rokonát is a könnyű pénzszerzésbe, úgyhogy a hirdetéseket ugyan a férfi adta fel, de a csalás útján szerzett összeg a nő bankszámláján landolt, amit ő is vett fel és költött el.

Az eljárás során a 22 éves budapesti férfi és 23 éves mezőladányi társa elismerte a bűncselekmények elkövetését. A pásztói nyomozók az eljárás vizsgálati szakaszát a napokban lezárták, és az iratokat vádemelési javaslattal küldték meg a Pásztói Járási Ügyészségnek.

Hogyan kerüljük el a csalókat?

Buda Gábor felhívta a figyelmet, hogy soha ne utaljuk el előre a vételárat, se az előleget, ha idegennel kötünk üzletet az online térben. – Utánvét esetén is csak a kézbesített csomag tartalmának ellenőrzését követően fizessünk! Egy közösségi oldalon regisztrált profil nem alkalmas arra, hogy a mögötte álló személyazonosságát igazolja. Az oldalak üzemeltetői a regisztrálók adatainak valódiságát nem ellenőrzik, és az általuk feladott hirdetések valóságtartalmát sem tudják igazolni. Legyünk mindig körültekintőek! – tanácsolta a szakember.

Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában