Nool.hu podcast

2023.12.23. 06:58

Tűzmentes karácsony: a nógrádi lánglovagok tanácsait betartva megelőzhetők a tragédiák (podcast)

A lakástüzek a karácsonyi időszakban is éppúgy szedhetik áldozataikat, mint az év bármely más napján. Sőt mi több, talán ebben az időszakban még nagyobb eséllyel alakulhatnak ki... A nógrádi tűzoltóktól kértünk tanácsokat a baj megelőzésének érdekében.

Angyal Eszter

Karácsonykor a szokásosnál is többet tartózkodunk otthon, többet sütünk és főzünk, látványos fényfüzérekkel és gyertyákkal dekoráljuk ki otthonunkat, ezzel pedig megnő a kockázata a lakástüzek kialakulásának is. A tűzoltók évről évre nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire nagy baj lehet a tűzhelyen felejtett ételből, vagy hogy sosem szabad vízzel megpróbálni eloltani a lángra kapó olajat. A karácsonyi időszakban az ilyen esetek száma fokozottan megnövekszik, az ünnepi asztalra szánt finomságok elkészítése kapcsán.

De éppúgy fontos odafigyelni a fűtés során is, legyen szó fa-, gáz- vagy vegyestüzelésű fűtőberendezésekről, sőt, könnyen bajt okozhat a gázüzemű fürdőszobai vízmelegítő is, de például az is, ha nem húzzuk ki az áramból a karácsonyfán vagy a lakás más részein elhelyezett fényfüzéreket, vagy esetleg túl közel tesszük a függönyhöz az adventi koszorút. A füst- és szén-monoxid-érzékelők már rendkívül sokszor bizonyítottak az elmúlt évek során, egy-egy jól működő készülék valóban életet menthet, hisz fény- és hangjelzéssel figyelmeztet minket a bajra – ráadásul még utolsó pillanatos karácsonyi ajándék-ötletnek sem utolsó!

Az FM 99.3 MHz-en, a Hír FM salgótarjáni frekvenciáján hallhattak a napokban a rádióhallgatók egy beszélgetést Kapás Mártonnal, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjével a téma kapcsán, a műsort pedig ezúttal hírportálunkon is visszahallgathatják:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában