Kés

2023.11.23. 09:35

Vádat emeltek az élettársa leszúrásával fenyegetőző salgótarjáni férfival szemben

A Nógrád Vármegyei Főügyészség terrorcselekménnyel fenyegetés miatt emelt vádat egy 31 éves salgótarjáni férfivel szemben, aki azt közölte telefonon a rendőrséggel, hogy ha a rendőrök nem mennek ki a lakására, akkor nyakon szúrja az élettársát.

Nool.hu

A vád szerint a férfi 2022. október 18-án az esti órákban a munkából ittasan érkezett haza a salgótarjáni lakásába, ahol féltékenység miatt összeveszett élettársával. Az elfajult vita hevében a férfi telefonon hívta a 112-es segélyhívót és az operátorral közölte, hogy „küldjenek egy ki egy rendőrautót a lakásához, mert ha ezt nem teszik meg, akkor ő nyakon fogja szúrni az élettársát”. A fenyegetést a rendőrség komolyan vette, és a betelefonáló férfit előállították.

Az elkövetéskor a férfi ittas volt. Az önhibából eredő ittasság nem menti az elkövetőt, hiszen az alkohol hatása közismert, ezért aki szeszes italt fogyaszt, számolnia kell azzal, hogy lerészegedhet, így tettéért teljes büntetőjogi felelősséggel tartozik, sőt, az ittas elkövetés súlyosító körülménynek számít.

Aki abból a célból, hogy a rendőrséget arra kényszerítse, hogy valamit tegyen, erőszakos bűncselekményt követ el, megvalósítja a terrorcselekmény bűntettét. Ha ilyen cselekménnyel fenyegetőzik, a terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntettét követi el.

Mivel a vádlott a betelefonáláskor az élettársa megölésével fenyegetéssel arra akarta kényszeríteni a rendőrséget, hogy az ő akarata szerint intézkedjenek, a Nógrád Vármegyei Főügyészség a büntetlen előéletű férfivel szemben terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés miatt emelt vádat, és vele szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, a felmerült 349.742 forint bűnügyi költség megfizetése mellett.

Az ügyészség akkor indítványoz próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést, ha az eljárás adatai alapján alaposan feltehető, hogy az a tettest visszatartja újabb bűncselekmény elkövetésétől. Amennyiben az elkövető mégsem tanúsít törvénytisztelő magatartást és a próbaidő alatt elkövetett újabb bűncselekményt követ el, az emiatt kiszabott szabadságvesztés végrehajtása már nem függeszthető fel, és a korábban felfüggesztett büntetését is le kell töltenie. Az ügyben a Balassagyarmati Törvényszék dönt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában