Biztonság

2023.11.12. 17:25

Korán sötétedik, vigyázzunk az iskolás gyerekekre!

Az óraátállítás miatt szinte még véget sem ér az iskolai napközi, mikor már elkezd sötétedni. Nógrádban is sok gyerek jár egyedül haza a délutáni foglalkozások, korrepetálások, szakkörök és edzések végeztével, a korai alkonyat pedig számos veszélyt rejt rájuk nézve.

Nool.hu

Készítsük fel a veszélyekre a gyerekeket! Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A Zsaru Magazin nemrég közölt cikket Veszélyek az iskolától hazáig címmel. Ebben a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnmegelőzési osztályának szakemberei hívták fel a figyelmet a gyerekek felkészítésének fontosságára.

– Az életkor mellett a gyermek természetétől, érettségétől is függ, mikortól engedjük őt egyedül közlekedni – mondta el Fehér Tünde alezredes. – Azonban ha nem áll rá készen, ne erőltessük! Tervezzük meg közösen vele, merre fog haladni. Olyan útvonalat válasszunk, ahol rendezettek a körülmények, többen tartózkodnak, és megvalósul a közösségi kontroll, vagyis a természetes felügyelet. A forgalmasabb helyeken csökken az áldozattá válás esélye, hisz’ a bűnelkövető is mérlegel, kockázatot értékel. 

A szakértők figyelmeztetnek: bár jó ötletnek tűnhet, ha a gyerek felhívja a szülőt, és útközben beszél vele, nem javasolt, ugyanis hamis biztonságérzetet ad neki.

– Beszéd közben, mint vezetés során is, már tapasztalhattuk, hogy a figyelemfókusz, a környezetkontroll csökken – hangsúlyozta Topa Zoltán alezredes. – Még a közeli és egyértelműen gyanús jeleket sem leszünk képesek észlelni, miközben azzal nyugtatjuk magunkat, hogy beszélnek hozzánk, így biztonságban vagyunk. Útközben a gyermek inkább ne telefonáljon, ne használjon fül- és fejhallgatót, mert ezekkel az eszközökkel inkább felhívja a figyelmet az értékeire! Ugyanígy az értéktárgyait is rejtve hordja, ne viselje őket jól látható helyen! 

Az alezredes tanácsa: ha megoldható, akkor ne egyedül, hanem több társával együtt induljon hazafelé az iskolából, olyan gyerekekkel, akik közel laknak egymáshoz! Főleg az őszi és téli időszakban kerülje a nem átlátható, kivilágítatlan helyeket, sötét, gyér megvilágítású, elnéptelenedett parkokat, aluljárókat! Ismerje fel a gyanús csoportosulásokat, ha a gyermek ilyet tapasztal, változtasson az útvonalán! Legyen körültekintő a kapualjaknál, kiszögelléseknél, beugróknál séta közben!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában