Kutatás

2023.09.02. 06:55

Hány éves koruktól mennek a nógrádi gyermekek egyedül iskolába? Mutatjuk a választ!

Az Ifjúságkutató Intézet friss, nemzetközi kutatásban vizsgálta, hogy a felnőttek hány éves kortól engednék el gyermeküket egyedül iskolába. Kíváncsiak voltunk, hogy a nógrádi szülők miként vélekednek a témáról, mutatjuk!

Gubányi Patrik

Várakozással tekintenek az iskolára a legkisebbek. A kép a salgótarjáni Kodály Zoltán tagintézmény tanévnyitóján készült

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Szeptember elsején ismét megszólaltak a vakáció végét, valamint a tanulási időszak kezdetét jelző iskolacsengők. Nagy kérdés ez idő tájt, hogy a gyermek egyedül, vagy inkább szülői kísérettel tegye meg az oktatási intézményig vezető utat, egyáltalán van-e olyan korhatár, amikor már ciki apával és anyával mutatkozni az osztálytársak előtt. Az Ifjúságkutató Intézet nemzetközi kutatásában azt vizsgálta, hogy a felnőttek hány éves kortól engednék el a gyereket egyedül az iskolába.

Tíz éves koruk körül már eléggé érettek a gyerekek

– A felmérésben részt vett magyar felnőttek fele úgy véli, hogy 10 és 12 éves kor között engedhető meg először, hogy a diákok egyedül közlekedjenek az otthon és az iskola között. Emellett a 10 éves kort jelölték meg a leggyakrabban, vagyis a magyar válaszadók negyede gondolja, hogy ennyi idősen már érett a gyerek a feladatra – derül ki a csoport portálunkhoz eljuttatott közleményéből. 

Részletezték: Az Ifjúságkutató Intézet felmérésében a válaszadást főként a közbiztonság, a tanintézmény elhelyezkedése, valamint a gyermek érettségi szintje befolyásolhatta. Az eredmények alapján továbbá megállapítható, hogy a nyugatabbra lévő országok kevesebb tanintézményben töltött idő után is hagynák, hogy az iskolások egyedül közlekedjenek. A vizsgált országok közül a két végletet Ausztria és Bulgária képviseli: előbbiben a megkérdezettek átlagosan nyolc, utóbbiban pedig tizenegy évesen engednék, hogy először egyedül közlekedjen a gyermek – ismertette a kutatóintézet. 

A lakóhelynek meghatározó szerepe van a szülők döntésében

Tamás-Kovács Andrea, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense portálunknak elmondta: – A település típusa nagyban meghatározza, hogy a gyermeket engedik-e a szülők egyedül iskolába. Falun már korábban kezdik az önálló közlekedést a lurkók – körülbelül nyolc éves kortól –, mivel jóval alacsonyabb a forgalom, mint a nagyvárosokban. 

Kiemelte, hogy a nagyobb városokban élők átlagosan 10-12 éves kortól közlekednek kíséret nélkül szűkebb hazánkban. A hozzátartozóknak azonban fontos feladatuk, hogy a gyerekkel jól begyakorolják az útvonalat, részletesen ismételjék át az alapvető közlekedési szabályokat – nyilatkozta Tamás-Kovács Andrea.

Ön hagyja, hogy gyermeke egyedül járjon iskolába?

Megkérdeztünk néhány nógrádi szülőt, hogy mikortól engedi gyermekét kíséret nélkül közlekedni.

A kilenc éves kislányom a szomszédos faluba jár egyedül iskolába, a buszmegálló pedig pont a házunk előtt van, így szerencsére nem kell a nagy forgalomban sétálnia – nyilatkozta Verebélyi Istvánné, aki hozzátette: tartom őt annyira okosnak, hogy körültekintően és óvatosan közlekedik, ahogyan tanítottam neki.

Szabó Annamária szerint fontos időben felkészíteni a lurkókat az egyedül való közlekedésre. Mint mondta: a fiam még csak másodikos, de már most igyekszem őt felkészíteni arra, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek rá, ha szabálytalanul és óvatlanul gyalogol. Persze még nem engedem, hogy nélkülem járjon iskolába, de 1-2 éven belül már biztosan szükségessé válik – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában