Migráció

2023.06.20. 10:07

Kisebb tömeget szállítottak az embercsempészek, négyen akadtak a nógrádi rendőrök horgára

Embercsempészés gyanúja miatt indított eljárást a napokban négy sofőr ellen a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság. A csempészek 76 embernek nyújtottak segítséget az országhatár illegális átlépéséhez.

Faragó Zoltán

Összesen 76 migráns került rendőrkézre három nap alatt

Forrás: Nool.hu

Fotó: Police.hu

A Balassagyarmati Rendőrkapitányság közterületi szolgálatot ellátó egyenruhásai június 16-án hajnalban a 2-es számú főúton, Honton vontak ellenőrzés alá egy ukrán honosságú személygépkocsit és egy azt követő német honosságú zárt áruszállítót. A járműveket egy 25 éves marokkói és egy 47 éves grúz állampolgár vezette, a tehergépkocsi rakterében pedig 34 külföldi személy tartózkodott - írta közleményében a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Hozzátették: munkatársaik ugyanezen a napon Pásztó mellett reggel ellenőriztek egy magyar hatósági jelzéssel közlekedő kisáruszállítót, amelyet egy 21 éves román állampolgár vezetett, a jármű rakterében 21 külföldi személlyel.

Kisebb tömeget szállítottak az embercsempészek, négyen akadtak a nógrádi rendőrök horgára
Az illegális határátlépők egyre nagyobb számban érkeznek
Fotó: Police.hu / Forrás: Nool.hu

Szintén 16-án, este Rétságon vontak ellenőrzés alá a járőrök egy francia rendszámú mikrobuszt. A külföldi járműből az egyenruhások láttán 5 fő kiugrott (közöttük a jármű vezetője is) és elszaladt. Munkatársainknak a kutatás során 4 fő külföldi állampolgárt sikerült elfogni.  

A szlovák-magyar közös járőri egység június 17-én délután a 2-es számú főúton, az országhatár közelében vont ellenőrzés alá egy cseh honosságú kisbuszt, amelyet egy 23 éves kirgiz állampolgár vezetett. A gépjármű utasterében 17 fő külföldi személy volt bezsúfolva. 

A járművekben utazó 76 migráns magát szír állampolgárnak vallotta, akik magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, őket a rendőrök a négy sofőrrel együtt elfogták és előállították.

Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok alapján munkatársaink visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A járműveket vezető grúz, marokkói, román és kirgiz férfi ellen a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt – őrizetbe vételük mellett - büntetőeljárást indított.

A közlemény arra is kitér, hogy az embercsempészés bűntette alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában