Prevenció

2023.06.06. 17:31

A rendszeres rendőri jelenlétnek köszönhetően javult Vanyarc közbiztonsága

Az elmúlt hetekhez képest, sokat javult a helyzet a településen, hála a rendőrök és a polgárőrök munkájának.

Nagy Orsolya

Sokat javult a helyzet a településen, hála a rendőrök és a polgárőrök munkájának

Forrás: Police.hu

Mint arról korábban beszámoltunk, Vanyarcon az elmúlt időszakban megnövekedett a bűncselekmények száma. Akkor az egyik helyi lakos, Bálint Csabáné portálunknak részletesen elmesélte, milyen veszélyben érzik magukat a lakosok a sok betörés és a kábítószeresek miatt.

Nem sokkal később arról adtunk hírt, hogy a helyi önkormányzat közösségi oldalán tett közzé egy nyílt levelet, amelyet a belügyminiszternek, a megyei rendőr-főkapitánynak, valamint a pásztói rendőrkapitánynak címeztek a lakosok és az önkormányzat. A levélben a rendőrség segítségét kérték a faluban egyre csak romló közbiztonság miatt.

Azóta pedig szinte folyamatosan jelen vannak a rendőrök a településen. A sok bűncselekmény hatására és azok megelőzése érdekében, nemrég a szerhasználat káros hatásairól hallhattak előadást a vanyarci és a környező települések fiataljai, valamint a pedagógusai.

Király-Kollár Ramóna, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense portálunknak elmondta, hogy a prevenciós tevékenységek során nagy hangsúlyt fektetnek a gyermek- és fiatalkorúak áldozattá válásának megelőzésére, a drogra történő „nem”-et mondás képességének kialakítására, valamint a megelőzéshez kapcsolódó kompetenciák összefüggő fejlesztésére.

– A felsoroltakat szem előtt tartva az elmúlt héten Vanyarcon és a környező falvakban élő diákok és pedagógusok a SZER, ami megváltoztat elnevezésű bűnmegelőzési előadáson vehettek részt, amely során a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztály munkatársai hívták fel a figyelmet a droghasználat veszélyeire és következményeire – közölte Király-Kollár Ramóna.

Hozzátette: a rendhagyó prezentáció során bemutatott rövid videók főszereplői ismert emberek, színészek és sportolók voltak, akik életük során kapcsolatba kerültek a kábítószerekkel, ezért hitelesen számolnak be ezek szervezetre és emberi kapcsolatokra gyakorolt negatív következményeiről, valamint élettani hatásairól a fogékony fiataloknak.

A sajtóreferens arra is kitért, hogy a vanyarci, a kállói, a sziráki és a berceli általános iskolás felső tagozatos diákok nem mindennapi prezentációt hallgattak meg, ugyanis az előadók, Lingvai Péter és Szarvas Erika rendőr őrmesterek voltak, annak a 2020-ban történt rendőri intézkedésnek a végrehajtói, amely során egy tudatmódosító szer befolyása alatt álló férfi életveszélyesen megsebesítette a járőrpáros egyik tagját, Lingvai Pétert.

Mint mondta: a közel száz fiatal nagy érdeklődéssel és figyelemmel kísérte az előadást, majd aktívan részt vett a szakemberekkel folytatott beszélgetésekben is.

Szabó Sándor, Vanyarc polgármestere kifejtette, hogy javult a közbiztonság az elmúlt hetekben a településen, ugyanis lovas rendőrök, több járőr és a polgárőrök is folyamatosan az utakat rójják. Azóta pedig nem is történt a faluban betörés és lopás, így a visszajelzések alapján a lakosok is nyugodtabbak, hiszen látják a rendszeres rendőri jelenlétet.

A polgármester reméli, hogy elérte hatását a rendőrök által, nemrégiben tartott prevenciós előadás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában