Függők és bűnözők

2023.05.04. 15:38

Mint a zombik... – bandába verődött drogosokra panaszkodnak Vanyarcon

A napokban bejárta az országos sajtót a hír, miszerint a Vanyarcon élők arra panaszkodnak, hogy egyre durvább mértéket ölt a bűnözés és a drogfogyasztás a településen. Utánajártunk, mi történt, történik az egyébként békés, nyugodt hangulatú nógrádi faluban.

Nagy Orsolya

Sokan még a szociális támogatásokat is drogra költik a faluban. Képünk illusztráció.

Forrás: Google Street View / Shutterstock

Fotó: Nool-montázs

Az utóbbi időszakban megnőtt a betörések száma a faluban, és a helyiek szerint a drogfogyasztás, illetve a kábítószer-kereskedelem is egyre aktívabb. Bálint Csabáné polgárőrként tevékenykedik a településen, érdeklődésünkre elmondta: nagyjából idén januárban kezdődött minden, de már előtte is volt néhány „érdekes” eset.

–  Több édesanya is felkeresett engem szinte heti rendszerességgel, hogy nincs pénzük, és a gyerekeknek sem tudnak már ételt adni. Egy idő után besokalltam és utánajártam, hogy mi lehet az oka. Akkor volt néhány anya, aki sírva mesélte, hogy még a családi pótlék sem az ő kezükben van, ugyanis azt a férjeik a dílereknek adják – idézte fel Bálint Csabáné. Úgy tapasztalja, hogy kamaszok és huszonévesek egyaránt kábítószereznek a településen, a dílerek között pedig még idősebbek is vannak.

A betörések száma is emelkedett

A portálunknak nyilatkozó polgárőr kifejtette: 3-4 családról konkrétan tudják, hogy „kábítószerrel foglalkoznak”, de vannak, akikről csupán csak sejtik. A betörések is száma is emelkedett a faluban, a drog árát ugyanis sokan így akarják előteremteni. Volt olyan, hogy két hét alatt 46 betörés történt, az utóbbi időszakban pedig nem volt nap, hogy ne lett volna legalább 2-3 ilyen eset.

– Egy alkalommal egy idős nőhöz törtek be. Az volt a szerencse, hogy a néni aludt és nem ébredt fel, ugyanis teljesen kipakolták a házát és közben figyelték őt, nehogy felriadjon. Nem tudom, hogy mi történt volna, ha felébred, valószínű semmi jó – mondta.

Egy ideje rendszeresen járőrözik esténként a többi polgárőrrel, ez pedig hatással van a közbiztonságra is. Mint fogalmazott, mióta járőröznek, tisztábbak az utcák és visszafogták magukat a bűnözők. 

– Előtte olyanok voltak a közterületek, mint a filmekben. Drogosok voltak mindenhol bandákba verődve, és úgy néztek ki, mintha zombik lennének, de persze dílereket is lehetett látni – tette hozzá. Bálint Csabáné úgy véli, hogy Vanyarcon egy bűnszervezet működik, és bízik benne, hogy visszaáll majd a rend, hiszen ez egy nyugodt falu volt.

Kamerákkal figyelik a falu közterületeit

Szabó Sándor, a falu polgármestere a történtekkel kapcsolatban elmondta, hogy valóban megnövekedett a bűncselekmények száma.

– Sajnos tényleg azt tapasztaljuk, hogy növekedett a betörések száma. A kábítószer-kereskedelemre nincs bizonyíték, így nem tudjuk biztosan, hogy mekkora mértékben van jelen – fejtette ki a polgármester. Hozzátette: a településvezetés igyekszik mindent megtenni a közbiztonság érdekében. Éppen ezért most plusz kamerákat szerelnek majd fel a falu több pontján is. Ezen túlmenően a polgárőrség is minden tőlük telhetőt megtesz és dolgoznak is, de – mint azt a polgármester mondta – nem várhatják el tőlük, hogy ők oldják meg ezeket a problémákat. Kitért arra is, hogy a vanyarci önkormányzat folyamatosan kapcsolatban áll a rendőrséggel, akik már megtették a megfelelő lépéseket, és a nyomozás is zajlik.

– A lakosok most fel vannak háborodva. Ez teljesen jogos a részükről, hiszen mindenki biztonságban szeretne élni a lakóhelyén, és senki nem örül annak, hogy megemelkedett a bűncselekmények száma – mondta Szabó Sándor, aki hangsúlyozta, hogy Vanyarc alapvetően egy békés település, és a lakosok is összetartóak.

A témával kapcsolatban megkerestük a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányságot is, ahol későbbre ígértek tájékoztatást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában