Megelőzés

2023.04.17. 10:56

Halálos nógrádi kerékpáros gázolás is történt, fontos közleményt tett közzé a rendőrség

A Nógrád Vármegyei Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottság hasznos tanácsokat gyűjtött össze.

Nool

Ahogy arról a múlt héten beszámoltunk, halálos gázolás történt Ludányhalásziban, egy személygépkocsi elütött egy kerékpárral közlekedő nőt. 

Aznap egy furgon egy biciklissel ütközött Drégelypalánkon.

A police.hu-n ennek apropójából fontos tanácsokat gyűjtött össze a rendőrség. Arra kérik a sofőröket, hogy közlekedésük során kiemelt figyelemmel legyenek a kerékpárosokra. Vezessenek a KRESZ szabályait betartva és legyenek óvatosak, hiszen a kétkerekű járművek megjelenésére bárhol számítani lehet. Legyenek különösen körültekintőek a kisebb településeken, falvakban, illetve azokon a helyeken, ahol a kerékpárút az utat keresztezi!

Felhívják a figyelmet, hogy járművezetőként minden kerékpárost fokozott óvatosággal kell megközelíteni, és a balesetek elkerülése érdekében kiemelt figyelemmel kell elhaladni mellettük. Ha kerékpáros kikerülésébe vagy előzésébe kezdenek, azt kisebb sebességgel és főként megfelelő oldaltávolságot tartva tegyék meg, valamint számítsanak a kétkerekűek oldalirányú mozgására is! Amennyiben a biztonságos megelőzésre nincs lehetőség, a sebességet csökkentve, a kerékpáros mögött haladva meg kell várni, amíg az előzés akadálya elhárul – például a szemből érkező jármű elhalad – és csak abban az esetben kezdjék meg a manővert, amennyiben azt biztonságos körülmények között végre tudják hajtani.

Az „Állj! Elsőbbségadás kötelező!”, valamint az „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla szabályait a biciklivel közlekedők tekintetében is minden esetben tartsák be! A közlekedés minden résztvevőjére, így a kerékpárosokra is vonatkozik a „látni és látszani” biztonsági alapelv. Ezt szem előtt tartva kiemelten fontos, hogy megfelelően legyen kivilágítva kerékpárjuk és viseljenek láthatóságot segítő eszközöket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában