Veszély

2023.03.11. 14:10

Tarol a szélvihar Nógrád-szerte, kidőlt fák okoztak fennakadásokat

Szombat délelőtt tizennégy lakossági bejelentés érkezett a katasztrófavédelem Nógrád vármegyei főügyeletére a viharos szél miatt.

Nagy Orsolya

Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője portálunknak elmondta: a legtöbb esetben kidőlt fákhoz és leszakadt ágakhoz riasztották a hivatásos és önkéntes tűzoltókat. Az egységek kézi erővel és motoros láncfűrésszel avatkoztak be a káreseteknél. Volt, ahol a gyalogosok és az autósok forgalmát akadályozták a leszakadt növényi részek, máshol elektromos és távközlési vezetékeket szakítottak le. 

Dőltek a fák Nógrád-szerte

– Kozárd külterületén, a 2122-es számú úton; Balassagyarmaton, az Ipolypart utcában, Patakon, az Alkotmány úton; Salgótarjánban az Iskola úton és Herencsényben, a 2123-as számú úton okoztak útzárat a kidőlt fák. Szűkebb hazánk hivatásos és önkéntes tűzoltói rövid időn belül megszüntették az útakadályokat – közölte Kapás Márton.

Meglazult a redőnytok

Hozzátette: ezen túlmenően Bátonyterenyén, a Bányász úton egy negyedik emeleti lakás redőnytokja lazult meg és vált veszélyessé. A helyi hivatásos tűzoltók eltávolították a tokot. Nógrádon egy családi ház tetőcserepeit sodorta le a szél. A Nógrádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei és a rétsági hivatásos tűzoltók visszahelyezték a cserepeket. 

Vasúti közlekedésben is gondot okozott

Kapás Márton arra is kitért, hogy Nagyoroszi és Drégelypalánk között a vasúti forgalmat akadályozták kidőlt fák. A rétsági hivatásos tűzoltók távolították el a sínekről a fákat. Somoskőújfaluban, a Csontváry utcában egy családi ház polikarbonát előtetőjét bontotta meg a vihar. A káresetnél a salgótarjáni hivatásos tűzoltók avatkoztak be. Balassagyarmaton egy Bajcsy-Zsilinszky utcai épület homlokzatáról tört le egy zászlórúd, amely a járdán elhaladó gyalogosokat veszélyeztette. A helyi hivatásos tűzoltók távolították el a falsíkról a zászlót.

A sajtószóvivő kiemelte, hogy személyi sérülés egyik káreset során sem történt.

Délután is munkát adott a tűzoltóknak a szélvihar

További négy alkalommal kaptak riasztást a viharos szél miatt vármegyénk tűzoltói szombat délután. Salgótarjánban először a Medvesi úton egy kidőlt villanyoszlop miatt kellett beavatkozniuk a megyeszékhely hivatásos tűzoltóinak. Pár órával később a Hold utcában három tuját kellett eltávolítaniuk, melyek elektromos vezetékekre dőltek. Pásztón, a Hasznosi-víztároló közelében az úttestre dőlt fák képeztek forgalmi akadályt, amelyet a helyi hivatásos tűzoltók szüntettek meg. Romhányban, a Zrínyi Miklós úton egy raktárépület lemeztetejét rongálta meg a szél, amely körülbelül nyolcvan négyzetméteren károsodott. A berceli hivatásos tűzoltók a sérült elemeket eltávolították, a sértetlen lemezeket visszahelyezték a tetőre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában