Veszély

2023.03.01. 19:51

A tavasszal együtt a szabadtéri tüzek szezonja is beköszönt Nógrádban

Az enyhébb, napos és szeles időjárás hatására rendszerint megemelkedik a szabadtéri tüzek száma Nógrádban is. Ezek keletkezése többségében megelőzhető lenne, hiszen nagy részüket emberi gondatlanság okozza.

Nagy Orsolya

Vanyarcon is helyi rendelet szabályozza már a kerti hulladékok égetését. A cél, hogy a lakosok minél kevésbé zavarják egymást

Forrás: Nool.hu illuszráció

Fotó: Shutterstock

Egyre közelebb van a tavasz, amellyel – a tapasztalatok szerint – a szabadtéri tüzek időszaka is elkezdődik. A témával kapcsolatban Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta portálunknak, hogy az enyhülő időjárás miatt egyre többen kezdenek neki a kerti munkálatoknak, emiatt pedig napról napra emelkedik a szabadban keletkező tüzek száma.

Jellemző ok az emberi gondatlanság

– Kialakulásuknak különösen kedvez a most következő időszak, hiszen a még száraz növényi részek könnyen lángra kapnak, a szeles időben pedig a legkisebb tűz is gyorsan továbbterjedhet. Ezeknek a tüzeknek a túlnyomó többsége emberi gondatlanságra, felelőtlenségre vezethető vissza, holott sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk környezetünket és a levegő tisztaságát – közölte Kapás Márton.

Hozzátette: nem árt oda figyelni például arra, hogy tüzet csak olyan területen szabad gyújtani, ahol az élőlényekre és a környezetére nem jelent veszélyt. A tűz közvetlen közelében pedig ne legyen más éghető anyag, amire könnyen átterjedhet rá. A sajtószóvivő arra is kitért, hogy nem szabad felügyelet nélkül hagyni a tüzet, és az is elengedhetetlen, hogy a közelben legyen megfelelő mennyiségű oltóanyag, így például víz, homok, esetleg tűzoltókészülék. A tűz irányításához szükséges kéziszerszám is fontos. Amennyiben pedig a szél feltámad, azonnal meg kell fékezni a lángokat.

Bírságolhatják a felelőtlen károkozót

Mint a szóvivő elmondta, aki megszegi az előírásokat – főleg tűzgyújtási tilalom esetén –, arra akár bírság is kiszabható. Kapás Márton kiemelte: belterületen csak ott szabad zöldhulladékot égetni, ahol azt az önkormányzat rendeletben engedélyezik. Amennyiben nincs ilyen előírás, akkor tilos; a háztartási hulladékot pedig sosem szabad égetni, ez külterületre és a fűtőberendezésekre is igaz.

A cigarettacsikkel is vigyázni kell, amelyet a szabadban tilos eldobni, hiszen egyrészt környezetszennyező, másrészt pedig a száraz növényzet néhány pillanat alatt is meggyulladhat. 

Már idén is több esetnél kellett beavatkozni

Nógrád megyében egyébként február közepéig 22 szabadtéri tűzesethez riasztották a tűzoltókat. Rimócon, a Hunyadi úton például fél hektáron égett a száraz fű és a bozótos, amely a közelben álló házakat is veszélyeztette, majd a Magashegyi utcában is lángra kapott a száraz fű. 

Mindkét helyen a szécsényi hivatásos tűzoltók avatkoztak be, a tüzet kéziszerszámok és puttonyfecskendő segítségével fékezték meg. Kár egyik helyszínen sem keletkezett, és szerencsére személyi sérülés sem történt. Egy másik eset során Bér és Szirák között kapott lángra a nádas. Itt a berceli és a hatvani hivatásos tűzoltók oltották el a tüzet.

Ma pedig arról írtunk, hogy kedden Bér határában a nádas égett, Buják és Ecseg között, valamint Mátraverebély külterületén pedig a szárazfű kapott lángra:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában