Igazságügy

2023.03.27. 14:30

A nógrádi ügyekben is eljáró Fővárosi Ítélőtábla tavalyi éve eredményes volt

A nógrádi ügyekben is eljáró Fővárosi Ítélőtábla évértékelő sajtótájékoztatóján ma délelőtt elhangzott: a kihívások ellenére tavaly meglapozott, eredményes és időszerű volt az ítélőtábla tevékenysége. Ezt az ismertetett adatok is alátámasztják.

Gulyás Edina

Dr. Ribai Csilla és dr. Ujvári Ákos budapesti sajtótájékoztatója

Forrás: Nool.hu

Fotó: Szabó Péter

– A Fővárosi Ítélőtábla működésére és tevékenységére tavaly már kevésbé volt hatással a koronavírus járvány. Az év első felében a korábban bevezetett prevenciós intézkedések, telekommunikációs eszközök útján megtartott tanácsülések révén a bíróság működése folyamatos marad. Az esztendő második felétől pedig a bírósági tárgyalásokat és a tanácsüléseket már személyes jelenléttel lehetett megtartani – fogalmazott dr. Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke. – Az elmúlt év kiemelt eseménye volt, hogy március elsején létrejött a közigazgatási kollégium, amelynek bírái kizárólagos, országos hatáskörrel rendelkeznek. Így az ítélőtála feladatköre tovább bővült. Az ehhez szükséges személyi és infrastrukturális feltételek megteremtése kiemelt feladatként jelentkezett.

Mint mondta, a kihívások ellenére 2022-ben a Fővárosi Ítélőtábla ítélkezési tevékenysége megalapozott, eredményes és időszerű volt, amelyet az ügyforgalmi mutatók is tükröznek.

A Fővárosi Ítélőtábla országos viszonylatban kimagasló ügyteherrel dolgozik, amely 2022-ben tovább nőtt.

– Tavaly összesen 6988 ügy érkezett hozzánk, 1115-el több, mint 2021-ben. Azok közül 6692 fejeződött be. A számokból egyértelműen kitűnik a Fővárosi Ítélőtábla munkaterhe az országos ítélőtáblai ügyfeldolgozásból – hangsúlyozta az elnök, aki arra is kitért, hogy a peres ügyek egy-két kivételes esettől eltekintve egy éven belül befejeződtek.

A Fővárosi Ítélőtábláról felterjesztett, fellebbezett ügyek 70 százalékát helyben hagyta a Kúrai, ez az ítélkezés megalapozottságát mutatja.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy tavaly közel 5 milliárd forintból gazdálkodott az ítélőtábla, ennek az összegnek közel a felét jelenti a 216 bírósági dolgozó illetménye.

A beszámolón szó esett az előző évben megtartott képzésekről, oktatói tevékenységekről, illetve a kommunikációról is.

– Az elért eredmények további javítása, az elhúzódó pertartalmú ügyek számának csökkentése, a közigazgatási kollégium ítélkezési mutatóinak figyelemmel kísérése, a bírói álláshelyek pályáztatása, illetve a nemzetközi kapcsolatok ápolása szerepel a jövőbeni célkitűzéseink között – zárta a tájékoztatót dr. Ribai Csilla.

Dr. Ujvári Ákos, a Fővárosi Ítélőtábla Büntető Kollégiumának vezetője az eseményen elmondta, hogy rendkívül fontos a hivatal számára a sajtóval való kapcsolattartás, honlapjukon folyamatosan friss hírek jelennek meg az ügyekhez kapcsolódóan. A sajtómegkeresésekre igyekeznek rövid időn belül, a lehetőségekhez mérten még aznap válaszolni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában