Évértékelő

2022.06.10. 16:19

A kihívások ellenére eredményes időszakot tudhat maga mögött a Fővárosi Ítélőtábla

A Nógrád megyei ügyekben is eljáró Fővárosi Ítélőtábla minap tartott évértékelő sajtótájékoztatót, melyre hírportálunkat is meghívták. A hatóság vezetői a 2021-es év tevékenységeiről és eredményeiről számoltak be a megjelenteknek.

Gubányi Patrik

Borítóképünk illusztráció!

Forrás: Pexels

A Fővárosi Ítélőtábla elnöke, dr. Ribai Csilla elmondta: az ítélőtábla tavaly több mint négymilliárd forintból gazdálkodott. 

– 2020. márciusától a pandémia miatti védekezésre csaknem 11 millió forintot fordítottunk. Ennek keretében a Fővárosi Ítélőtábla a dolgozók és az ügyfelek egészségének megőrzése érdekében maszkokat, gumikesztyűket, a tárgyalótermekbe és az ügyfélfogadó helyiségekbe plexivédőfalakat, kézfertőtlenítő gélt és tizenkét ózongenerátort szerzett be – ismertette. 

Kiemelte: 2021-ben 2156 peres ügyet fejeztek be a tanácsok, a június és december között folyamatban maradt ügyek száma majdnem a felére csökkent. 

Forrás: Fővárosi Ítélőtábla
Forrás: Fővárosi Ítélőtábla

A Fővárosi Ítélőtábla Büntető Kollégiumának vezetője, dr. Ujvári Ákos köszöntőjében hangsúlyozta: közel két év után sikerült először a sajtóval is személyes kapcsolatot létrehozni, hiszen a koronavírus-járvány e találkozásokat sem tette lehetővé.  – Közel ötszáz hivatkozással vagyunk jelen az online felületünkön, mely szép eredményt jelent. 

Dr. Senyei György Barna, az Országos Bírósági Hivatal elnöke arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy az országban öt ítélőtábla működik. Tavaly a beérkezett peres ügyek több mint 58, míg a nemperes ügyek közel 47 százaléka került a Fővárosi Ítélőtáblához. 

Hozzátette: a veszélyhelyzet miatt a digitális megoldások alkalmazása a bírósági gyakorlatban felértékelődött. A kihívások ellenére 2021-ben a Fővárosi Ítélőtábla ítélkezési tevékenysége eredményes és időszerű volt, amelyet az ügyforgalmi mutatók is tükröznek. 

Tavaly 5888 peres ügy érkezett a Fővárosi Ítélőtáblára, mely az összes ítélőtáblán fogadott ügynek több mint a felét tette ki. Az érkezett ügyekből 2021-ben a polgári, gazdasági, munkaügyi, büntető és katonai szakágakban összesen 5894 ügyet fejeztek be a tanácsok és 1061 ügy maradt folyamatban.

Érkezett ügyek
Forrás: Fővárosi Ítélőtábla
Befejezett ügyek
Forrás: Fővárosi Ítélőtábla
Folyamatban lévő ügyek
Forrás: Fővárosi Ítélőtábla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában