Ítélőtábla

2022.07.06. 21:25

Százból hét ügy Nógrádból érkezett a Fővárosi Ítélőtáblához

Dr. Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke nemrég, immár hagyományos évértékelőjét követően adott interjút hírportálunknak. Megtudtuk, hogy a fellebbezés miatt eléjük került ügyek nagyjából hét százaléka érkezett tavaly Nógrád megyéből.

Nool

Dr. Ribai Csilla

Forrás: Fővárosi Ítélőtábla

– A különböző híradásokban gyakran felbukkan a Fővárosi Ítélőtábla neve, de talán nem mindenki számára világos, hogy az igazságszolgáltatás rendszerében pontosan milyen szinten szerepel, milyen szerepet tölt be az Önök intézménye… 

– A magyar bírósági szervezetrendszerben az ítélőtáblák a törvényszékek és a Kúria közötti szinten helyezkednek el. Az öt ítélőtábla közül mind létszámát, mind ügyérkezését tekintve a Fővárosi Ítélőtábla a legnagyobb. A Fővárosi Ítélőtábla az illetékességi területéhez tartozó törvényszékek polgári, büntető, munkaügyi és közigazgatási határozatai ellen benyújtott fellebbezéseket bírálja el, és ellátja mindazokat a feladatokat, amelyeket törvény a hatáskörébe utal. A Fővárosi Ítélőtáblán négy kollégium működik. A polgári kollégiumon belül polgári és gazdasági tanácsok, a büntető kollégiumon belül katonai és büntető tanácsok, a munkaügyi kollégiumban munkaügyi tanácsok, míg a közigazgatási kollégiumban közigazgatási tanácsok látják el az ítélkezési feladatokat. Az ítélőtáblák közül csak itt működik a büntető kollégiumban katonai tanács, a polgári kollégiumban szabadalmi ügyekkel foglalkozó tanács, valamint március 1-jétől közigazgatási kollégium. A Fővárosi Ítélőtábla az előtte folyamatban lévő eljárások befejezéseként határozatával helybenhagyja, megváltoztatja vagy hatályon kívül helyezi a törvényszék ítéletét. A Fővárosi Ítélőtábla határozatai jogerősek, ez azt jelenti, hogy a határozatai alapján önkéntes teljesítés hiányában a végrehajtási eljárás megindítható, illetve a kiszabott büntetés végrehajtható. A végrehajtás felfüggesztésére kivételesen csak törvényben meghatározott esetekben van lehetőség. A Fővárosi Ítélőtábla határozatai ellen – kizárólag törvényben meghatározott esetekben – csak rendkívüli jogorvoslatnak van helye. Ez alól csak az jelent kivételt, ha az ítélőtábla büntetőügyben másodfokú bíróságként a törvényszék ítéletével ellentétes döntést hozott. Ilyenkor az ítélőtábla ítéletével szemben rendes jogorvoslatnak, fellebbezésnek, azaz harmadfoknak van helye, amelyet ugyancsak a Kúria bírál el. 

– Földrajzi értelemben milyen területeket érint a munkájuk? Hogyan kerülnek önökhöz a Nógrád megyei ügyek? 

– A Fővárosi Ítélőtábla illetékességi területe Budapest fővárosra, Nógrád és Pest megyére terjed ki. A közigazgatási ügyszakban pedig a Fővárosi Ítélőtábla az országban kizárólagos illetékességgel jár el, amennyiben a fellebbezést március 1-jén vagy azt követően nyújtották be. A Fővárosi Ítélőtábla főszabály szerint másodfokú bíróságként bírálja el az illetékességi területén működő törvényszékek – a Fővárosi Törvényszék, a Budapest Környéki Törvényszék és a Balassagyarmati Törvényszék – határozatai elleni fellebbezéseket. A Nógrád megyei ügyekben elsőfokon a Balassagyarmati Törvényszék jár el. Amennyiben az általuk hozott határozat ellen fellebbezést nyújtanak be, akkor azt a Fővárosi Ítélőtábla bírálja el másodfokon. Előre kell bocsátani, hogy a Fővárosi Ítélőtábla illetékességi területéhez, ügyszámát és létszámát is tekintve két kiemelkedően nagy törvényszék tartozik: a Fővárosi Törvényszék és a Budapest Környéki Törvényszék. E két törvényszék adja a Fővárosi Ítélőtáblán elbírált ügyek többségét.  

– Tavaly tapasztaltak változást a nógrádi ügyek számában? 

– A Fővárosi Ítélőtábla Büntető Kollégiumához 2021-ben összesen 1553 fellebbezett ügy érkezett, ebből 401 peres és 1152 nemperes ügy. A Fővárosi Ítélőtábla Büntető Kollégiumához érkezett ügyek 7,1 százalékát teszik ki a Balassagyarmati Törvényszék fellebbezett ügyei; a peres érkezés esetében ez az arány 4,7 százalék, míg a nemperes érkezés esetében 8 százalék. A 2020. évvel összehasonlítva elmondható, hogy a Balassagyarmati Törvényszékről 20 büntető üggyel – 8 peres és 12 nemperes üggyel – több érkezett 2021-ben a Fővárosi Ítélőtáblára. 2021-ben büntető ügyszakban a Balassagyarmati Törvényszék fellebbezett 15 peres és 87 nemperes ügyét fejezte be a Fővárosi Ítélőtábla. A befejezett, összesen 340 büntető peres ügy közül a Balassagyarmati Törvényszékről 15 ügy érkezett. A 2021-ben befejezett peres ügyekben hozott határozatok a döntés tartalma szerint a következők szerint alakultak a Balassagyarmati Törvényszéket illetően: három, egy hatályon kívül helyezés, kilenc megváltoztatás, valamint két ügy esetében egyéb befejezés. A polgári szakág 961 peres ügyet fejezett be, amelyből 31 a Balassagyarmat Törvényszékről érkezett. Ezek közül 22 ügy helybenhagyással fejeződött be, egy esetben hatályon kívül helyezték a korábbi ítéletet, két ügyben megváltoztató határozat született, hat ügy pedig egyéb módon lett befejezve. Ez a számadat a Balassagyarmati Törvényszéken ítélkező bírák megalapozott és magas szakmai színvonalú ítélkezését mutatja. A Balassagyarmati Törvényszékről érkezett 9 munkaügyi peres és egy munkaügyi nemperes ügy esetében 50-ről 33,3 százalékra csökkent a helybenhagyott határozatok aránya, viszont továbbra sem kellett hatályon kívül helyezni egyetlen határozatukat sem. A gazdasági szakágban egy határozat érkezett a Balassagyarmati Törvényszékről, amelyet a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyott. 

– Az Önökhöz kerülő nógrádi ügyek jellemzően milyen ügytípusba tartoznak? 

– 2021-ben a Balassagyarmati Törvényszék fellebbezett ügyei közül a legtöbbet a büntető ügyszakban fejezett be a Fővárosi Ítélőtábla. A legnagyobb arányban a büntető nemperes ügyek érkeznek Nógrád megyéből, ezt követik a polgári nemperes ügyek, a polgári peres ügyek, majd a gazdasági nemperes ügyek, a büntető peres ügyek, és végül a munkaügyi peres ügyek. Végül további 1-1 gazdasági peres és munkaügyi nemperes ügy befejezésére került sor 2021-ben. Idén – május 31-ig – összesen 93 ügy érkezett a Balassagyarmati Törvényszék fellebbezett ügyeként, ebből 41 a büntető ügyszakban, 34 a polgári ügyszakban, 15 a gazdasági ügyszakban és 3 a munkaügyi ügyszakban. Az említett időszakban 102 Balassagyarmati Törvényszék fellebbezett ügyében hozott befejező határozatot a Fővárosi Ítélőtábla, a tavalyihoz hasonló arányban oszlik meg szakágak szerint az ügyek száma. 

Beszédes számok: nógrádi ügyek a Fővárosi Ítélőtáblán | Tavaly a Fővárosi Ítélőtábla Büntető Kollégiumánál befejezett 340 fellebbezett peres ügyből 15 a Balassagyarmati Törvényszék fellebbezett peres ügye, amelyek a Büntető Kollégiumnál 2021-befejezett peres ügyek 4,4 százalékát teszik ki. A Balassagyarmati Törvényszék 87 fellebbezett nemperes ügye az összes befejezett nemperes ügy (1122) 7,6 százalékát tette ki. 2021-ben a Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégiumába polgári szakágban érkezett 1919 ügyből 82 a Balassagyarmati Törvényszék fellebbezett ügye, amelyek összesen 39 peres és 43 nemperes ügyet jelentenek. A Fővárosi Ítélőtáblához polgári szakágban érkezett ügyek 4,3 százaléka érkezett tehát a Balassagyarmati Törvényszékről.  Ez az arány a peres ügyek esetében 4,1 százalék, a nemperes ügyeknél pedig 4,4 százalék. A Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégiumában 2021-ben befejezett 961 fellebbezett polgári peres ügyből 31 a Balassagyarmati Törvényszékről érkezett, míg a Balassagyarmati Törvényszék 46 polgári nemperes ügye az összes befejezett polgári nemperes ügy 2,3 százalékát tette ki. 2021-ben a Fővárosi Ítélőtáblához összesen 1687 ügy érkezett a gazdasági szakágban, ebből 28 (4 peres és 24 nemperes) ügy a Balassagyarmati Törvényszékről, mely az összesen érkezett gazdasági ügyek 1,7 százalékát teszi ki. A Fővárosi Ítélőtábla csak egy a Balassagyarmati Törvényszék előtt folyamatban volt fellebbezett gazdasági peres ügyben, míg 30 fellebbezett gazdasági nemperes ügyben hozott befejező határozatot. 2021-ben a Fővárosi Ítélőtábla Munkaügyi Kollégiumához összesen 11 ügy (9 peres és 2 nemperes ügy) érkezett a Balassagyarmati Törvényszékről. 2021-ben 9 munkaügyi peres és egy munkaügyi nemperes ügyben hozott a Fővárosi Ítélőtábla befejező határozatot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában