Riasztás

2022.12.18. 06:50

Nógrád-szerte gyakran riasztják ünnepek idején a tűzoltókat és a mentőket

Megnövekszik az ünnepek alatt a tűzoltók és a mentők munkája Nógrád megyében, hiszen a téli útviszonyok mellett több a baleset, de a háztartási munkák során is könnyebben szereznek sérüléseket a lakosok.

Nagy Orsolya

Leskó Diána, az Országos Mentőszolgálat Észak-Magyarországi Régiójának kommunikációs munkatársa érdeklődésünkre elmondta, hogy a több esetszám nem feltétlen csak az ünnephez kapcsolódik, sokszor a téli szünethez is köthető.

– Ebben az időszakban az iskolások is otthon vannak, a felnőttek közül pedig sokan szabadságukat töltik. Éppen ezért figyelni kell arra, hogy a gyerekek ne legyenek felügyelet nélkül a konyhában, a tűzhely közelében, hiszen nagyon könnyen megtörténhet a baj, de egy szánkózásnak is baleset lehet a vége – közölte Leskó Diána.

Hozzátette: a háztartási balesetek száma megnövekedhet, előfordulhatnak különböző súlyosságú sérülések egyebek mellett a fenyőfaállításnál, vagy a sütés-főzés során.

A szakember arra is kitért, ügyelni kell a fényfüzérekre, hogy azok jó minőségűek legyenek. Amennyiben valaki elmegy otthonról, mindig kapcsolja le a fényeket, a gyertyákat pedig fújja el, mert előfordult már, hogy lakástüzet okozott a figyelmetlenség.

Mint mondta, a közlekedési balesetek is gyakoribbá válhatnak télen, hiszen az időjárási viszonyok miatt az útviszonyok veszélyesebbek, mely nagyobb óvatosságot kíván a sofőröktől. Az ünnepek tájékán is nagyon körültekintően, az útviszonyoknak megfelelően kell vezetni a megnövekedett forgalomban.

Leskó Diána kiemelte, hogy karácsonykor és szilveszterkor megnövekszik az alkohollal összefüggő panaszok száma, de különféle étkezési zavarok is előfordulhatnak. Érdemes odafigyelni a mértékletes étel- és italfogyasztásra. Fontos, hogy ünnepekkor bár van ügyeletes gyógyszertár, mégis javasolt a rendszeresen szedett gyógyszereket időben felíratni és kiváltani. A mentőszolgálatnak az elmúlt években jelent meg kampánya, amely felhívja a figyelmet az ünnepi veszélyekre.

Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt tanácsolja, amennyiben karácsonykor gyertyákkal és mécsesekkel teszik hangulatosabbá otthonukat, akkor azt nem éghető alátétre helyezzék, így megakadályozható a tűz továbbterjedése. A meggyújtott gyertyát stabil helyre kell rakni, távozás előtt pedig mindig elfújni!

– A csillagszóró és a rossz műszaki állapotú, gyakorta engedély nélkül forgalmazott elektromos füzérek, karácsonyfaizzók zárlata is tüzet okozhat, ezért fontos, hogy lehetőleg műszaki boltból szerezzék be azokat, ahol nyugtát is kapnak róla. A vásárlásnál keressék a terméken a minőségbiztosítás jeleit! A kivilágított karácsonyfát ne hagyják felügyelet nélkül, s kapcsolják le távozáskor! – hívta fel a figyelmet a szóvivő.

Kifejtette: a karácsonyfa elhelyezésénél is érdemes odafigyelni arra, hogy lehetőleg másfél méteren belül ne legyen semmi, ami gyújtóforrásként szolgálhat. 

– Sütés-főzés során  ügyeljenek arra, hogy ne hagyják felügyelet nélkül a tűzhelyen az ételt, vagy olajat, mert könnyen tüzet okozhat. Fontos, hogy az égő háztartási olajat, zsírt nem szabad vízzel oltani, ugyanis a forró olaj robbanásszerűen kicsapódik, amely miatt a közelben tartózkodók égési sérüléseket szenvedhetnek, az ott lévő tárgyak pedig meggyulladhatnak. A helyes eljárás az, ha elzárják a tűzhelyet, valamint fedővel lefedik, így megszűnik az oxigén-utánpótlás – hangsúlyozta a szóvivő.

Meggyarapodnak a tűzesetek decemberben

Kapás Márton felelevenítette, hogy tavaly decemberben 105 káreseménynél avatkoztak be szűkebb hazánk tűzoltói. Bátonyterenyén egy Madách úti családi ház szobájában meggyulladt egy adventi koszorú. A tűz átterjedt az asztalra, valamint a környezetében lévő berendezési tárgyakra is. A szoba fala a tűz miatt kormozódott. Személyi sérülés nem történt. Egy halálos kimenetelű lakástűz is volt tavaly Kétbodonyban, a Rákóczi úton. Egy nyolcvan négyzetméteres vályogház hálószobájában égett az ágy. Nyolc tűzoltó, két járművel érkezett a helyszínre, az épületben tartózkodó férfit addigra a szomszédok kihozták az épületből. Hiába a gyors segítség, a füstmérgezést szenvedett férfi életét már nem lehetett megmenteni. A tűzoltók percek alatt eloltották a tüzet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában