Négy lábon

2022.07.28. 11:20

Zseniálisan képezi ki a kutyákat a nógrádi bűnügyi technikus

Handó Tamás zászlós gyerekkorától kezdve kutyás rendőrnek készült.

Nool

Forrás: Zsaru Magazin

Fotó: Béres Attila

A Zsaru Magazin is bemutatta a nógrádi rendőrt, akinek az első szolgálati kutyája kezdetben morgott rá, de végül a legjobb társak lettek. A bűnügyi technikus ráérzett a négylábú kollégákra, és a család kutyájából is nyomkövetőt képzett.

A cikk szerint a mai napig él benne az emlék, amikor másod-unokatestvérének édesapja, aki szintén rendőr volt, hazahozta a szolgálati kutyáját. Handó Tamás 16 éve végzett a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolában, gyakorlati éveit a Szentendrei Rendőrkapitányságon töltötte, és járőrként került a Salgótarjáni Rendőrkapitányságra. Gyerekkori álma, hogy kutyavezető legyen, még éveket váratott magára.

– 2009-ben végeztem el a kutyakiképző iskolát. Még ma is emlékszem milyen volt, amikor először vehettem át a kutyámat, akit Kódornak hívtak. A napot is tudom, szerda délután volt – meséli Handó Tamás zászlós, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi technikusa. – Amikor odaértem, az oktató rámutatott a kennelben egy ordas németjuhászra, majd közölte, ez a te kutyád, Tomi. Ugatva, morogva ugrált; egyáltalán nem úgy tűnt, mint aki örül a társaságnak. Kicsit ijedten kérdeztem a vezetőtől, hogy nekem oda be kell mennem? „Jó lenne!” – jött a válasz, majd elmagyarázta, hogy minél többet várok, annál magabiztosabb lesz a kutya, és nekem lesz nehezebb dolgom vele; tehát bementem. A kutya ugrált, csipkedett, provokált, alig bírtam felszerelvényezni. 

De nagyon igaz a mondás, hogy a kutya választja a gazdát, nem pedig fordítva. Amikor elindultam vele sétálni, már semmi gond nem volt. A kiképzés alatt aztán fokozatosan kovácsolódtunk össze. Duál képzettségű kutya, azaz járőr és nyomkövető minősítéssel is rendelkezett. Vidéki betöréseknél nagyon szép eredményeket hozott. Sajnos egy idő előtti egészségügyi probléma miatt nyugdíjazni kellett. 2012-ben kaptam meg a másik kutyámat, Rambót. Nagyon jó volt vele dolgozni, a kollégáim is nagyon szerették. Bár nyomkövető volt, de a járőr munkát is nagyon szerette, és ebben a „beosztásban” is bárki biztonságban érezhette magát mellette. Hét éven át dolgoztunk együtt, 2019-ben sajnos elpusztult.

Közben a zászlós elvégezte a kábítószerkereső tanfolyamot Linával, a belga juhászkutyájával.

– Lina a nemzetközi kábítószerkereső bajnokságon harmadik helyezést ért el, az országoson pedig második lett – idézi fel. – Kiváló kutya volt. Olyan helyen is talált drogot, ahol az ember nem is gondolná, hogy ott is lehet. Egyszer egy gépkocsit és annak vezetőjét ellenőriztük, amikor a csomagtartóhoz ment, majd ott elkezdett játszani egy darázsirtó sprével. Azt hittem, csak szórakozik; de kiderült, hogy abban volt a kábítószer. Lina a virslik között is megtalálta az amfetamint. Sajnos betegség miatt ő is elpusztult. 

Handó Tamás jelenleg két szolgálati kutya vezetője.

– Maja kábítószerkereső, Boscót pedig utánpótlásként kezdtem nevelni. Ő családi kutya volt; egy évig nem is kezdtem el a képzését, majd nyomkövetésre képeztem ki. 2018 május végére kapott minősítést. Kállón sorozatbetörések elkövetőinek felderítésében vettünk részt együtt. A kutya megmutatta a betörő útvonalát, egészen a házig. Eltűnt személyek felkutatásában is nagy segítséget nyújtott a környező erdőkben. 

Korábban bemutattuk már Logant, a Nógrádból mentett kutyát, aki az Egyesült Államoktól Új-Zélandon és Tajvanon át Indiáig, szinte az egész világot bejárta.

Írtunk már a Rimócon élő kutyás rendőrről is, aki négylábú társában egyszerre talált rá a megbízható kollégára, a hűséges barátra és a család teljes jogú tagjára. Horváth István főtörzsőrmester állítja: megütötte a főnyereményt Lottóval, ezért az ebet a nyugdíjazása után szeretné megvásárolni a rendőrségtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában