Lottó

2022.02.06. 15:33

Megütötte a főnyereményt négylábú társával a Szécsényben szolgáló rendőr

A Rimócon élő kutyás rendőr négylábú társában egyszerre talált rá a megbízható kollégára, a hűséges barátra és a család teljes jogú tagjára. Horváth István főtörzsőrmester állítja: megütötte a főnyereményt Lottóval, ezért az ebet a nyugdíjazása után szeretné megvásárolni a rendőrségtől.

Fodor Orsolya

Horváth István főtörzsőrmester és Lottó járőrözni indul

Forrás: F.O./NMH

A most 34 éves főtörzsőrmester, Horváth István már 20 esztendősen eldöntötte, hogy rendőr lesz. 2010-ben, Vácott lépett be a rendőrség kötelékébe, akkoriban Őrbottyánban teljesített járőri szolgálatot. Egy évvel később ugyanebben a beosztásban került Szécsénybe, ahol korábban tanult és ahová kellemes emlékek fűzték mind a hely, mind a kollégák révén. Már gyerekkoromban is szerettem az állatokat, ezért számomra egyértelmű volt, hogy kutyás rendőr leszek.– 2012-ben lettem körzeti megbízott.  Az a döntés, hogy kutyás rendőr szeretnék lenni, gyorsan megszületett, ám az elképzelés megvalósítása már nem ment egyik napról a másikra. Egyrészt nekem különböző vizsgákat kellett ehhez letennem, másrészt hatósági eb sem állt rendelkezésre azonnal, akkoriban még nehezebben lehetett hozzájutni, mint mostanság – mesélt a kezdetekről Horváth István.Kutyavezető-képzőből került hozzá LottóVégül 2015-ben került hozzá a dunakeszi kutyavezető-képzőből az akkor egyéves németjuhász, amit egy tenyésztőtől vásárolt meg a rendőrség, és a Rimócon élő rendőr előtt nem volt más gazdája. A hivatalos iratok Tantuszként tüntetik fel a négylábút, ám a hívóneve – amire ténylegesen hallgat – Lottó.  Mondhatni, megütöttem vele a főnyereményt! – Az elmúlt hét évben éjjel-nappal együtt voltunk, együtt kezdtük és fejeztük be a mindennapos szolgálatokat, együtt tértünk pihenőre egy-egy fárasztó nap után, sőt szabadságra is közösen mentünk. Nagyon megkedveltük egymást. Az eb mostanra igazi családtaggá vált, a gyerekeim is szeretik – emelte ki a körzeti megbízott, aki azt is elárulta, hogy a közelgő nyugdíjazása után szeretné megvásárolni a rendőrségtől a németjuhászt. Közösen vettek részt a továbbképzésenElnézve Lottó kifogástalan fizikai állapotát – hét esztendő alatt egyszer szorult orvosi ellátásra, miután egy térkő burkolaton megsérült a mancsa –, talán túlságosan korai még a nyugállományba vonulásáról beszélni. A kutyás rendőr és négylábú társa éppen ezért a napokban egy kéthetes továbbképzésen vesz részt, ami után az eb minősítő vizsgát tesz, hogy egy évre ismét lehetőséget kaphasson a szolgálatra. A németjuhász jelenléte visszatartó erővel bír a bűnözőkkel szemben isHorváth István arra is rámutatott, hogy a semmittevés egyáltalán nem a négylábú társa műfaja, az ugyanis szeret állandó mozgásban lenni. Általában reggel nyolc órakor kezdik a szolgálatot, amire némi sétával „melegítenek”. 

– Elmondható, hogy kölcsönöz egyfajta plusztekintélyt a rendőrnek, ha egy kutya a társa. Jóval hatékonyabb egy négylábúval dolgozni, mint egyedül. Az ebnek sokszor ki sem kell szállni a kocsiból az intézkedéshez, elég, ha tudják az igazoltatott személyek, hogy ő is ott van. Visszatartó erővel bír a jelenléte, a bűnözőkkel szemben is. Igaz, alapvetően barátságos, bizalmat ébresztő jószágról van szó, ezért olykor a járókelők is megsimogatnák. Ez azonban nem szerencsés, hiszen neki nem az a feladata, hogy barátkozzon, hanem az, hogy mindig éber legyen és ismerje fel azokat a helyzeteket, amikor szükségem van a segítségére – hangsúlyozta a főtörzsőrmester. Horváth István megbízható kollégára talált a rendőrkutyában Olyannyira erős a négylábúakba vetett bizalma, hogy ha majd a mostani társa nyugdíjba vonul, akkor szívesen tudna maga mellett a szolgálatban egy másik ebet, akit kölyökkorától nevelne. Ám ez a kérdés még nem időszerű, s ha majd azzá is válik, a megérdemelt pihenőjét töltő Lottónak ugyanúgy lesz helye a szívében és az otthonában, ahogy eddig. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában