Védett madarak

2022.07.07. 09:55

Madárhanggal csábította csapdába a tengeliceket a salgótarjáni férfi

A Salgótarjáni Járási Ügyészség természetkárosítás miatt vádat emelt egy 47 éves salgótarjáni férfi ellen, aki 19 védett madarat tartott a lakásán.

Nool

Forrás: NMRFK

Forrás: NMRFK

A Nógrád Megyei Főügyészség portálunkhoz eljuttatott közleménye szerint a férfi idén tavasszal befogott tizennyolc természetvédelmi oltalom alatt álló, tengelic fajú védett madáregyedet,továbbá a lakásán tartott egy ugyancsak természetvédelmi oltalom alatt álló – elmondása alapján ismerősétől vásárolt – kenderike-kanárit.

Mint írták: a tengeliceket úgy fogta be, hogy telefonjára letöltötte az éneküket, majd bogáncságba állított egérragasztóval megkent pálcákat tett ki a természetbe, a telefon fölé. Amikor a madarak az énekhangot hallva leszálltak, beleragadtak a ragasztóba. Az állatokat azok lefoglalásáig a lakásában tizenkilenc kalitkában tartotta.

– A tengelic és kenderike-kanári hibrid a rendelet értelmében védett madaraknak minősülnek. Egy védett példány természetvédelmi értéke 25 ezer forint, így a tizenkilenc elfogott madár együttesen 475 ezer forintot ér. 

 A természet védelméről szóló törvény szerint védett állatfaj egyedeinek befogásához, birtokban tartásához a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges, mellyel a férfi nem rendelkezett, ezért vele szemben a Salgótarjáni Járási Ügyészség szemben természetkárosítás miatt emelt vádat, és ellene felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában