Börtön vár rájuk

2022.06.23. 09:56

Őrizetbe vették a zsaruk a Nógrád megyében lekapcsolt négy embercsempészt

Szécsényben, Jobbágyinál és Kozárd külterületén fogták el a rendőrök a két ukrán és két svéd állampolgárt, akik a gyanú szerint hatvan határsértőt akartak Magyarországon át Szlovákiába szállítani – közölte a rendőrség. A négy embercsempészt őrizetbe vették a zsaruk.

Nool

Forrás: police.hu

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Nógrád megyében kapták el szerdán a rendőrök a Magyarország területére embercsempészés céljából érkezett 4 férfit és az általuk szállított 60 migránst.

– A szécsényi járőrök szerda reggel a város belterületén állítottak meg egy cseh rendszámú Ford Transit gépjárművet, amelyet egy 22 éves ukrán állampolgár vezetett. A gépjármű zárt » klíma és egyéb szellőzési lehetőség, valamint  ülőhely nélküli « rakterében 21, magát szír és 6, magát afgán állampolgárnak valló utas tartózkodott, akik személyazonosságukat, illetve Magyarország területén tartózkodásuk  jogszerűségét nem tudták igazolni – ismertette a részleteket hírportálunknak Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Forrás: police.hu

– A pásztói járőrök nagyjából ugyanekkor a 2122-es számú út 22-es kilométerszelvényénél két gépkocsit vontak ellenőrzés alá. Az osztrák rendszámú személygépkocsit egy 29 éves svéd állampolgár vezette, aki a gyanú szerint előfutóként vett részt a bűnelkövetésben. A járművet egy 22 éves szintén svéd állampolgár által vezetett osztrák felségjelzésű tehergépkocsi követte. A Szlovák Köztársaság irányába közlekedő tehergépkocsi csomagterében 14, magát szír állampolgárnak valló határsértő utazott – tette hozzá Dankóné Nagy Éva.

Szintén ekkor a hatvani rendőrök Jobbágyiban az Apponyi útnál ellenőrizték azt a cseh hatósági jelzésű, fehér színű gépkocsit, amelyet egy 26 éves szintén ukrán állampolgár vezetett. A kocsi rakterében 19, magát szír állampolgárnak valló határsértőt találtak.

Forrás: police.hu

A két ukrán és két svéd férfi segíteni akartak a határsértőknek az államhatáron átjutni, ám ezt a rendőri intézkedés meghiúsította. A 22 éves ukrán állampolgár ellen embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt, míg a 26 éves ukrán, továbbá a 29 és 22 éves svéd férfi ellen embercsempészés bűntett kísérlete megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást a rendőrök. A négy férfit őrizetbe is vették, és előterjesztést tettek az ügyészségen a letartóztatásuk indítványozására. Az embercsempészésért alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak, a bűncselekmény szervezője vagy irányítója pedig tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

A nyomozók a migránsok szállításához használt gépjárműveket lefoglalták, a 60 határsértőt – meghallgatásukat követően – a hatályos jogszabályok értelmében a rendőrök visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában