Megtévesztő riasztások

2022.06.07. 06:55

Nógrádban is előfordul, hogy emberi életeket veszélyeztetnek a valótlan bejelentésekkel

Akár emberéleteket is kockáztathatnak a valótlan bejelentések, hiszen így fölöslegesen vonulnak helyszínre a tűzoltók, mentők vagy rendőrök. Ez idő alatt pedig lehet, hogy valaki tényleg segítségre szorul.

Nagy Orsolya

A téves riasztás veszélye, hogy időközben máshol kellhetne a gyors segítség

Forrás: NMH Archívum/Hüvösi Csaba

Olykor szűkebb hazánkban is előfordul, hogy valótlan bejelentés érkezik a mentőkhöz, rendőrökhöz vagy a tűzoltókhoz. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat sajtószóvivője elmondta, hogy bár az egységes segélyhívó rendszer (ESR) 112 rendszere sok esetben kiszűri az indokolatlan hívásokat, a kivonuló mentők is találkoznak időnként úgynevezett vaklármával, amikor nem találnak beteget a helyszínen. 

– Ilyenkor legtöbbször a bejelentő nem várja meg a mentőket a beteg mellett, akiről kiderül, hogy csak túl sokat ivott, pár percre lepihent, majd jobban lett és hazament. Ezt nem szankcionáljuk, hiszen a bejelentő jó szándékkal telefonált – közölte Győrfi Pál. 

Hozzátette: amennyiben a hívó kifejezetten rossz szándékúan telefonál, például azért hívja ki a mentőket, mert gyönyörködni akar a kék lámpás autókban vagy a szomszédját akarja felébresztetni, a mentőszolgálat rendőrségi eljárást kezdeményezhet. Ezek a riasztások felesleges költséggel járnak, de akár emberéletek is veszélybe kerülhetnek. A szirénázva közlekedés ugyanis nem veszélytelen, illetve amíg a kocsi indokolatlanul foglalt, máshol valóban szükség lehet rá. 

Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendőrség alapvető feladata a bűncselekmények megakadályozása, felderítése, a közbiztonság, a közrend és az államhatár rendjének védelme. A 112 az Európai Unió tagállamainak pedig a nap 24 órájában hívható segélyhívója, így azonnali segítség kapható a készenléti szervektől. 

– A segélyhívó számok rendeltetéstől eltérő használata és a valótlan bejelentés is szabálysértésnek minősül, és pénzbírság megfizetését vonhatja maga után. Az indokolatlan hívások túlterhelhetik a rendszert, veszélybe sodorva azoknak az életét, akik valóban a rendőrség, mentőszolgálat vagy a katasztrófavédelem segítségére szorulnak. Aki szándékosan a rendeltetésétől eltérő célból hívja a számot, szabálysértést követ el, így vele szemben ötezertől 150 ezer forintig terjedő pénzbírság vagy közérdekű munka büntetése is kiszabható – mondta Dankóné Nagy Éva. 

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz tavaly 10 esetben érkezett szándékosan megtévesztő bejelentés, amelyek mindegyikében hamis tűzesetről számoltak be. Kapás Márton, a megyei katasztrófavédelem szóvivője elárulta, idén eddig 7 szándékosan megtévesztő bejelentés adott feleslegesen munkát a tűzoltóknak. 

– Az ilyen bejelentések veszélye abban rejlik, hogy ha ez alatt az idő alatt máshol szükség van a tűzoltók beavatkozására, így értékes időt veszítenek a valótlan tűzeset után kutatva. A komoly összegű vonulási költséggel rendelkező tűzoltógépjárművek nemcsak fölöslegesen vonulnak, de elvonják a hivatásos egységet egy olyan esetleges eseménytől, amely valóban gyors és azonnali tűzoltói beavatkozást igényelne, s talán a túlélést jelentené valakinek – fejtette ki Kapás Márton. 
Kiemelte: mielőtt bárki felhívná szórakozásból a segélyhívó telefonszámokat, gondoljon arra, hogy ezzel embertársai életét is kockáztatja! 

Több valótlan bejelentés érkezett 

Egy 34 éves salgótarjáni lakos a központi segélyhívóra tett bejelentést a közelmúltban, miszerint a Fő téren tartózkodik gyermekével, egy férfi követi és zaklatja őket. A bejelentő a helyszínen a Salgótarjáni Rendőrkapitányság járőreinek az elmondottakat megerősítette. A térfigyelő kamera visszanézése után azonban kiderült, hogy a bejelentés valótlan. Végül a nő bevallotta, hogy nem zaklatták. A buszra egy órát kellett várnia, a történetet azért találta ki, hogy a rendőrökkel hazavitesse magát. 

Nemrég a tűzoltók is fölöslegesen vonultak Sóshartyánba. A névtelen bejelentés szerint egy családi ház tetőszerkezete égett, és több gázpalackot is tároltak az épületben. Amikor kiérkeztek, sem tüzet, sem arra utaló, más jelet nem tapasztaltak a helyszínen. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában