Tűzvédelem

2022.05.01. 13:00

Júniustól hatályos az OTSZ módosítása

Nool

Az NMKI tájékoztatása szerint az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról (OTSZ) szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 2015. évi hatálybalépését és a 2020. évi finomhangolást követően ez év júniusától tovább fejlődik a tűzvédelmi szabályozás. 2022. április 22-től elérhetőek a katasztrófavédelem honlapján a módosított tűzvédelmi műszaki irányelvek, hétfőn pedig megkezdődött az érintett állomány felkészítése és a tűzvédelemmel érintett szakmai szervezetekkel közös továbbképzés-sorozat.

A 2015. március 5-én hatályba lépett és új szabályozási modellt alkalmazó OTSZ fő újdonsága a tervezői szabadság előtérbe helyezése volt, amelyet a védelmi követelmények és a műszaki megoldások szétválasztása tett lehetővé, a tűzvédelmi követelményeket meghatározó jogszabály és a tűzvédelmi műszaki irányelvek (TvMI) bevezetésével.  

Az érintett szakmai szervezetek széleskörű bevonásával előkészített finomhangolás eredményeként a 2020. január 22-től hatályos módosítás további enyhítéseket tett lehetővé a tűzvédelmi követelmények terén, amellyel még rugalmasabb szabályozás jött létre. A tűzvédelmi műszaki irányelvek hiánypótló jellegét a gyakorlati alkalmazási tapasztalatok továbbra is visszaigazolták.

A június 13-án, a kihirdetését követő hatvanadik napon hatályba lépő, az OTSZ további módosításait tartalmazó 8/2022. (IV. 14.) BM rendelet fő célkitűzése, hogy a tűzvédelmi követelményrendszer is támogassa az építőipari műszaki fejlődés eredményeit, teret adva a korszerű és rugalmas tűzvédelmi tervezésnek, egyben megőrizve az életvédelmi, vagyonvédelmi célok elsőségét. A módosítás tartalmazza a közép-európai országok tűzvédelmi szabályozásának vizsgálata alapján hazánkban is alkalmazható jó megoldásokat, egyszerűsítéseket, valamint a gyakorlati tapasztalatok alapján tovább enyhíti a tűzvédelmi követelményeket.

A rendelet külön hangsúlyt helyez a tételes műszaki megoldások jogszabályból való teljeskörű kivezetésére, az utóbbi évek logisztikai fejlesztéseivel kapcsolatosan alkalmazott létesítmények, elsősorban az ipari tárolás műszaki megoldásainak rugalmas engedélyezési lehetőségeinek biztosítására, illetve a műemléki környezethez igazodó berendezésekkel kapcsolatos eltérésekre.

A BM OKF saját területi és helyi állományán kívül harminchét szakmai szervezetet is bevont a jogszabály előkészítési folyamatába, kikérve javaslataikat, amelyeket értékelt és beépített a normaszöveg tervezetébe. A közigazgatási egyeztetést az uniós notifikációs eljárás követte, amely során a tagállamok nem tettek észrevételt.

Az új szabályozási modellnek megfelelően a BM rendelet módosításával összefüggésben mind a tizennégy műszaki irányelv felülvizsgálata és szükség szerinti átdolgozása megtörtént. A kiegészítések tartalmazzák az OTSZ által lehetővé tett enyhítések műszaki megoldásait, például a mozgásukban korlátozottak menekülésénél javasolt intézkedéseket, a hő- és füstelvezetés vonatkozásában meghozott intézkedéseket, valamint a tűzjelző érzékelő azonosítására vonatkozó műszaki megoldásokat a jelölés elhagyása esetén. A tervezők munkáját támogatja az is, hogy a módosítások során megtörtént az egyes témakörök rendeltetésfüggő műszaki megoldásainak beillesztése az irányelvekbe. A felülvizsgált tűzvédelmi műszaki irányelvek a katasztrófavédelem honlapján elérhetőek. 

A júniusi hatálybalépésig a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a módosított jogszabály alkalmazására felkészíti a hatósági feladatokat ellátó katasztrófavédelmi állományt és a társhatóságok munkatársait, továbbá a tűzvédelemmel érintett szakmai szervezetekkel együttműködésben továbbképzéseket szervez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában