Tűzeset

2022.04.10. 11:00

Sok lakástűzzel volt dolguk a nógrádi lánglovagoknak az első negyedévben

Emelkedett a lakástüzek száma az elmúlt évek első negyedéveihez képest Nógrád megyében. Volt olyan beavatkozás, ahol több mint öt órán át fáradoztak a lángok megfékezésén a tűzoltók.

Nagy Orsolya

Felrobbant gázpalack maradványa egy nógrádi lakástűz eloltása után

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

Alig telt el pár hónap az évből, de már 109 lakástűz volt szűkebb hazánkban. Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője elmondta, hogy 2 ember életét vesztette, 5-en megsérültek, a többségük pedig füstmérgezést szenvedett az év első negyedévében. 

– A leggyakrabban idős emberek válnak ilyen esetek áldozatává. Mire ugyanis észlelik a tüzet, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeznek be. A legtöbb lakástűz egyébként nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra volt visszavezethető. A lángok leggyakrabban kéményben, konyhában, hálószobában, tárolóban, valamint nappaliban csaptak fel – közölte Kapás Márton.

Hozzátette: az első negyedévben összesen 6 embert mentettek ki égő épületekből a tűzoltók. Átlagosan 53 perc kellett ahhoz, hogy megfékezzék a lángokat. A leghosszabb beavatkozás több mint 5 órán át tartott, a lakástüzek 17 százalékát viszont mindössze 10 percen belül megfékezték az egységek. A lakástüzek eloltásához összesen 96 órára volt szükség, az égő épületekhez pedig 187 tűzoltójármű vonult. Az épületekben összesen 1671 négyzetméternyi terület égett le. Négy esetben az oltási munkálatokat gázpalackok is nehezítették. 

Négy embert mérgezett a gáz

A szén-monoxid is adott munkát a lánglovagoknak, ugyanis március végéig 16 alkalommal vonultak miatta. – Négy ember szenvedett el valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést az elmúlt hónapokban. Minden nyílt lánggal működő fűtő- és vízmelegítő eszköz használata során mérgező gáz fejlődhet. Egy kandalló, cserépkályha, vaskályha, vegyes tüzelésű kazán, sőt egy fali vízmelegítő is veszélyforrás lehet, ha működtetése közben nem biztosított a megfelelő levegő-utánpótlás – hívta fel a figyelmet a megbízott szóvivő. 

Pedig meg lehetne előzni a tragédiát

Kapás Márton arra is kitért, hogy a lakástüzek megelőzhetőek. Éppen ezért fontos élni az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztetni a fűtőeszközöket. A régi házakban pedig rendszeresen érdemes felülvizsgáltatni az elektromos hálózatot. Tanácsos továbbá a konyhába, hálóba és nappaliba füstérzékelőt elhelyezni. 

Mint mondta, olyan lakásban vagy házban, ahol füstérzékelő működött, senki nem sérült meg, és mivel hamar észlelték a tüzet, a károk mértéke is csekély volt.

Ölt a füst, felrobbant a gázpalack - Salgótarjánban, a Játszó úton gyulladt ki egy emeleti lakás. A városi tűzoltók egy eszméletlen embert mentettek ki az épületből, aki könnyebb sérüléseket szenvedett. A tüzet végül pár perc alatt eloltották. Jobbágyiban egy családi ház és melléképülete állt lángokban a Táncsics úton. A káresethez 16 tűzoltó érkezett 4 járművel, végül sikerült eloltani a tüzet. Az egységek kiérkezése előtt egy probánbutángáz-palack is felrobbant az épület közelében. Személyi sérülés nem történt, de a ház lakhatatlanná vált. Ecsegen, a Széchenyi úton egy családi ház szobájából szivárgott a füst. Mire a pásztói hivatásos tűzoltók kiértek, már nem volt tűz, a konyhában viszont egy idős embert találtak, aki életét vesztette. 
 

Címkék#tűzeset

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában