Melegedés

2022.09.20. 12:20

Itt van az ősz, itt van újra: hétvégén már barátságosabb arcát mutatja majd az időjárás Nógrád megyében

Változékony és szeles időjárás várható a héten szűkebb hazánkban.

N. O.

Forrás: Shutterstock

Páll Márton, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa hírportálunknak elmondta, hogy észak-nyugat felől kisebb-nagyobb felhőtömbök vonulnak majd át az ország felett, de többórás napsütésre is lehet számítani a napokban. 
– Nógrád megyében néhol lehet csapadék egy-egy kisebb futó zápor formájában, emellett az északnyugati szél élénk és erős lesz. Kedden a délutáni órákban 16 Celsius-fok körül alakul majd a hőmérséklet. A következő napokban pedig hasonló időjárás várható, országosan átlagosan 13–18 Celsius-fokkal – közölte Páll Márton. 

Hozzátette: a hajnalok azonban most már egyre hidegebbek lesznek. Pénteken már szélcsend lesz, ilyenkor pedig az éjszaka is derültebb. Ekkor már csak 2–7 Celsius-fokra lehet számítani és talaj menti fagy is előfordulhat elsősorban Zabarban, ahol várhatóan 0 fok körül alakul a hajnali hőmérséklet. 

A meteorológus kitért arra is, hogy szombattól várható kisebb felmelegedés, akkor visszatérünk a sokévi átlaghőmérséklethez, a napokban ugyanis a hőfok nem érte el az ilyenkor megszokott átlagot. Jövő héten tovább melegszik az időjárás, ugyanakkor több csapadék is várható. 

parlagfű
A parlagfű pollenkoncentrációja még mindig magas
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool archívum

A szeles időjárásnak köszönhetően a levegő minősége elfogadott szűkebb hazánkban, ugyanakkor az allergiásoknak továbbra is megnehezítheti a mindennapokat. A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése szerint fokozatosan csökken, de országosan továbbra is magas a parlagfű pollenjének koncentrációja. 

Mint írják, a csalánfélék pollenkoncentrációja országosan még közepes, de ez is mérséklődik. A kültéri allergén gombák közül pedig az Alternária spóraszáma nagyon magas országosan. A többi allergén növény pollenkoncentrációja közepes, vagy többnyire alacsony. A szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a parlagfűre érzékeny allergiások számára fontos a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint szükség esetén a szakorvos felkeresése. A tünetek enyhítésére javasolt a maszkviselés és a pollen-előrejelzés folyamatos követése. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!