Időjárás

2022.07.18. 17:20

Kutya meleg várható Nógrádban, az eső elmarad

Továbbra is kánikulára és csapadékmentes időjárásra számíthatunk az elkövetkezendő napokban a megyében.

Nagy Orsolya

Egy kis frissítő víz jól esik a nagy melegben az ebeknek is

Fotó: Czinege Melinda/Hajdú-Bihari Napló

Kiss-Szabó Zsanett, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta, hogy a héten anticiklon alakítja a napjainkat, amelynek hatására egyre inkább emelkedik a hőmérséklet.

– Tulajdonképpen semmi különös nem fog történni, ugyanakkor a délutáni órákban akár a 30 Celsius fok fölé is felszökhet a hőmérő higanyszála a napokban. Éjszaka és hajnalban is melegebb lesz, fokozatosan emelkedni fog a hőmérséklet, így 15-20 fok várható majd – közölte Kiss-Szabó Zsanett.

Hozzátette: csütörtökön érkezik egy hidegfront, de nem teljesen halad át az ország felett. Ez okozhat csapadékot, de csak egy-egy frissítő zápor formájában. Emellett az észak nyugati szél is helyenként megélénkülhet. Ezt követően pedig folytatódik a felmelegedés és a hétvégén is marad majd a 30 Celsius fok körüli hőmérséklet.

A meteorológus arra is kitért, hogy nem ez az első ilyen év, amikor aszályosabb, szárazabb időszakot kell megélnünk. Mint mondta: az elkövetkezendő napok az allergiásoknak nem kedveznek majd, ugyanis némelyik pollen koncentrációja magasabb lehet.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján lévő pollen előrejelzés szerint alacsony mértékben lesz jelen a levegőben az útifű, a lórom, a hárs, a kenderfélék és a disznóparéj- és libatopfélék a levegőben. Közepes koncentrációba sorolhatók pedig a pázsitfűfélék, valamint a csalánfélék.

Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tiszti főorvos korábban elmondta, hogy a pollenszezon ideje alatt az arra érzékenyeknek fokozottan kell figyelniük magukra, hiszen számos tünettől szenvedhetnek, amelyek egy megfázáshoz hasonlítanak. Kellemetlenséget okozhat a mindennapok során például az orrfolyás, az orrdugulás, a változó gyakoriságú tüsszögés és köhögés, könnyezés, valamint szem- vagy bőrviszketés is előfordulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!