Kánikula

2022.06.27. 11:20

Bőséges folyadékfogyasztást javasolnak a nógrádi szakemberek a kánikulában

Fokozottan figyelni kell mindenkinek magára és környezetére az elkövetkezendő napokban, hiszen rekkenő hőség várható. A szakemberek óva intenek attól, hogy élőlényt a zárt gépjárműben hagyjanak.

N.O.

Pár napig beszökik a kánikula, már most sem árt az UV-sugárzás ellen védekezni

Forrás: NMH | Illusztráció

Az utóbbi hetekben országszerte több olyan eset is történt, amikor kisgyermekek maradtak a napon álló járművekben. Az elkövetkezendő időszakban fokozódik a kánikula, éppen ezért Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője figyelmeztet az  életveszélyessé váló helyzetekre.

– A tűző napon álló járművekben akár rövid idő eltöltése is életveszélyes lehet. Ezért egy percre se hagyjunk az autóban sem kisgyermeket, sem háziállatot. Abban az esetben sem, ha leengedjük az ablakot, vagy ha kocsinkkal az árnyékban parkolunk – hívta fel a figyelmet Kapás Márton.

Hozzátette: az autó olyan a napon, mint egy kisebbfajta üvegház és akár pár perc alatt pokoli hőség lehet az utastérben. 36 Celsius fokos külső hőmérsékletnél, akár 70 Celsius fok is lehet a járműben, ami életveszélyes.

Az ilyen magas hőmérsékleten a felhevült testben keringési rendellenesség és sokkos állapot is kialakulhat, 41 fokos testhőmérsékletnél pedig már károsodhat az agy és a szív is.

A szóvivő arra is kitért, hogy az autóban sosem hagyjanak éghető folyadékot, így például alkoholos fertőtlenítőszert, hígítót, üzemanyagot sem. Ezekből ugyanis magas hőmérsékleten éghető gázok fejlődhetnek, amelyek szikra hatására belobbannak, és égési sérülést okozhatnak az utasoknak. Ugyanígy nem szabad a forró gépkocsiban hagyni semmilyen spray-t, de túlnyomásos palackot sem.

Dr. Balogh Botond héhalmi háziorvos hangsúlyozta, hogy senki sem hagyja a kocsiban gyermekét, időskorú hozzátartozóját, vagy háziállatát.

– A magas hőmérséklet a teljes szervezet felmelegedést, hőgutát, esetleg halált okozhat. Az újszülöttek és az idősek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, hiszen a szervezetüknek nem olyan jó az alkalmazkodóképességük, illetve a cselekvőképességük is más – mondta a háziorvos.

Kifejtette: a nyári melegben nagyon fontos a sok folyadék fogyasztása minden korosztálynak. A rejtett, észre nem vehető izzadással járó folyadékvesztés is sokkal nagyobb, mint egyébként.

Tovább melegszik az időjárás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat is hőségriasztást adott ki Nógrádra. Mesterházy András meteorológus elmondta, hogy a délutáni órákban előfordulhat kisebb zápor-zivatar, de a héten nem igazán lesz csapadék, csupán kevés gomolyfelhő.

– Folyamatosan melegszik az időjárás, a hét közepén akár 34–36 Celsius fok is lehet, az éjszaka órákban pedig 20 fokra hűlhet a levegő, még Zabarban és környékén is maximum 15 fok lesz – közölte a meteorológus, aki azt is elárulta, hogy szombaton gyenge hidegfront éri el hazánkat, akkor nagyobb eséllyel várható csapadék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!