időjárás

2021.08.14. 08:18

Hétvégére visszatérhet a kánikula Nógrádba, de mára még zivatar miatt adtak ki figyelmeztetést

Szombatra is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Nool

Forrás: met.hu

A köpönyeg.hu előrejelzése alapján sok napsütésre számíthatunk, kevés gomolyfelhővel. Esetleg északnyugaton fordulhat elő zápor, vagy zivatar. 30 és 37 fok közötti országos hőség lesz. Az északi szél csak zivatarok környezetében erősödik meg. Ismét érdemes vízpart mellett tölteni a napot!

Fotó: köpönyeg.hu

Szombatra azonban zivatarok kialakulása miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki Országos Meteorológiai Szolgálat Nógrád megyére. A met.hu szerint szombaton elsősorban az Észak-Dunántúlon, illetve az Északi-középhegység térségében alakulhatnak ki helyenként zivatarok. Zivatarokat viharos széllökések (60-80 km/h), esetleg apró szemű jég (1-2 cm átmérő), valamint intenzív csapadék (10-25 mm) kísérhetik.

Hozzátették: elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat!

Fotó: met.hu

A kánikula okozhat egészségügyi problémákat

A köpönyeg.hu hozzátette: fronthatás nem terheli szervezetünket. A tartós hőség leginkább az időseket, és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Erős lesz az UV sugárzás, valamint a hőguta, kiszáradás és leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást. A meleg időben a szervezet folyadékigénye is megnő, ezért a nap folyamán ennek pótlására is ügyeljen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!